Menu
Actueel

Basistraining Vertrouwenspersoon

van tot
Omgeving Dongen/Hilvarenbeek

Wist u dat 56% van de werknemers aangeeft dat er op het werk wel eens discriminerende grappen worden gemaakt? En dat 40% zich soms gediscrimineerd voelt door collega’s of de werkgever (www.personeelsnet.nl)? Een prettige en veilige werkomgeving, daar heeft toch iedereen recht op? Om medewerkers die dat nodig hebben professioneel te kunnen ondersteunen, organiseren wij de basistraining Vertrouwenspersoon. Een praktische een leerzame training van slechts 1,5 dag voor uw (toekomstige) Vertrouwenspersoon waarbij vooral wordt ingezoomd op het onderdeel “ongewenste omgangsvormen” en ook een uitstapje wordt gemaakt naar de onderdelen “integriteit” en “misstanden”!

Basistraining Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen

Waarom een Vertrouwenspersoon?

Als werkgever wilt u uw medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen, vooral wanneer zij het het hardst nodig hebben. Bovendien bent u vanuit de Arbeidsomstandighedenwet verplicht een beleid te voeren ter voorkoming en beperking van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Denk bij PSA aan:

 • Agressie en geweld
 • Seksuele intimidatie
 • Discriminatie
 • Pesten
 • Werkdruk

Medewerkers die hiermee te maken krijgen, moeten zich in hun werkomgeving veilig voelen om dergelijke zaken met een gerust hart te kunnen bespreken. Daarom adviseren wij u minimaal één Vertrouwenspersoon aan te stellen binnen uw organisatie.

Daarnaast kunnen medewerker geconfronteerd worden met situaties waarin (mogelijk) sprake is van integriteit en/of misstanden. Hiervoor kan de Vertrouwenspersoon ook een contactpersoon zijn. Voor de Vertrouwenspersoon is het in ieder geval goed om te weten wat integriteit en misstanden zijn en hoe met dit soort meldingen kan worden omgegaan. Dit is onderdeel van onze basistraining. 

Wat doet de Vertrouwenspersoon?

De Vertrouwenspersoon heeft een onafhankelijke positie en verzorgt de opvang en begeleiding van meldingen. Daarnaast heeft de Vertrouwenspersoon een preventieve functie door de directie en de organisatie voorlichting te geven en proactief te adviseren met betrekking tot beleid op het gebied van ongewenst gedrag. Het is van cruciaal belang dat de Vertrouwenspersoon correct, effectief en zorgvuldig handelt. Het is dan ook sterk aan te bevelen dat de Vertrouwenspersoon een training volgt zodat hij of zij weet hoe te handelen en welke (on)mogelijkheden hierbij van toepassing zijn. De Vertrouwenspersoon kan deze rol meestal vervullen naast de huidige functie. 

Basistraining Vertrouwenspersoon 

In de basistraining Vertrouwenspersoon krijgt u als (toekomstig) Vertrouwenspersoon een helder beeld van wat er van u verwacht wordt in deze rol. U leert onder andere medewerkers op een juiste en vertrouwde manier op te vangen en te woord te staan. De trainers staan stil bij o.a. de volgende onderwerpen:

 • Uitleg over psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en ongewenste omgangsvormen
 • Uitleg over integriteit en misstanden
 • De rol en scope van de Vertrouwenspersoon
 • Wet- en regelgeving
 • Organisatorische kaders, spelregels en aandachtspunten voor de Vertrouwenspersoon
 • Het voeren van gesprekken: de start, kern en afronding
 • Gesprekstechnieken en -modellen (ook algemene gesprekstechnieken)
 • Instrumentarium, mogelijke oplossingen
 • Omgaan met emoties
 • Beleidsdocumenten en rapportages
 • Bekendheid van het beleid en de rol van Vertrouwenspersoon binnen de organisatie

De training heeft een pragmatische insteek en als deelnemer krijgt u ter voorbereiding en als naslagwerk de ‘Gids voor Vertrouwenspersonen’ van Cor van Duinhoven. Na het volgen van de training heeft u als Vertrouwenspersoon de juiste handvatten om uw rol op een goede wijze te vervullen binnen uw organisatie. Na afloop ontvangt u een certificaat als bewijs van deelname.

De kosten

De kosten bedragen € 875,- per persoon (excl. BTW), inclusief naslagwerk, certificaat en catering. 

Data en locatie

De basistraining staat uit 3 dagdelen. Voor 2021 staat deze basistraining gepland op:

Donderdag 7 oktober (ochtend + middag) en donderdag 14 oktober (ochtend). De locatie is omgeving Dongen/Hilvarenbeek. Hier wordt u nog nader over geïnformeerd. Heeft u interesse en wilt u een plek reserveren? Meld u dan hieronder aan.

Heeft u interesse maar komen deze data u niet uit? Laat het ons dan ook weten. U kunt hierover contact opnemen met Chantal Goossens via: c.goossens@hlb-van-daal.nl.

Heeft u meerdere Vertrouwenspersonen die u wilt laten trainen? Wij verzorgen ook incompany trainingen en kunnen deze desgewenst toespitsen op uw organisatie. Chantal Goossens (c.goossens@hlb-van-daal.nl) verneemt graag van u.

Meld u online aan

Klik hier om u aan te melden voor de basistraining Vertrouwenspersoon

Voor uw en onze gezondheid houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM en wordt de locatie daar ook op ingericht. Wij vragen u om bij klachten als verkoudheid, hoesten, koorts of benauwdheid 24 uur voor aanvang contact telefonisch op te nemen met Chantal Goossens via onderstaande gegevens.

Meer informatie of vragen?

Neem direct contact op met C.C.M. (Chantal) Goossens, Adviseur HRM bij HLB Van Daal in Dongen.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)162 32 20 00
C.C.M. (Chantal) Goossens