Menu
Actueel

Benut uw vrije ruimte (WKR)

Gepubliceerd op

Bent u op de hoogte van uw actuele stand van de vrije ruimte 2018? Als u nog ruimte over heeft, dan is dat voor u goed om te weten! Dit maakt het voor u gunstiger om dit jaar nog bepaalde vergoedingen of verstrekkingen binnen de werkkostenregeling te doen. Denk bijvoorbeeld aan een borrel of cadeau als extra waardering richting uw medewerkers.

Benut uw vrije ruimte (WKR)

Grens van 1,2%

Tot 1,2% van de totale loonsom zijn vergoedingen en vertrekkingen die aangewezen worden als eindheffingsloon, niet belast en vallen ze binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Voor elke euro die deze grens van 1,2% overstijgt, moet 80% belasting worden betaald. Het is dus verstandig om bewust te zijn van uw actuele besteding van de vrije ruimte. Indien u nog voldoende ruimte over heeft, kunt u dit kalenderjaar nog doelgericht gebruik maken van bepaalde belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen. Let op dat de vrije ruimte per kalenderjaar wordt bepaald. Het is niet mogelijk om vrije ruimte van het ene kalenderjaar door te zetten naar een volgend kalenderjaar. U bent nu dus nog op tijd om voor dit kalenderjaar “de balans op te maken” met betrekking tot uw actuele stand van de vrije ruimte. 

De gebruikelijkheidstoets

Niet alle vergoedingen en verstrekkingen kunt u onderbrengen in de vrije ruimte. Dit komt door de gebruikelijkheidstoets. Deze toets geeft aan dat uw vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen niet meer dan 30% mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Dit is een lastige toets, maar de Belastingdienst heeft een doelmatigheidsmarge gegeven: vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen van maximaal € 2.400,- per persoon per jaar worden door de Belastingdienst in ieder geval als gebruikelijk beoordeeld. Binnen deze marge kunt u dus uw resterende deel van uw vrije ruimte onbelast vergoeden of verstrekken.

Wilt u meer hierover weten of twijfelt u over de (correcte) toepassing van de vrije ruimte? Neem dan contact op met uw adviseur.  

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. R.A. (Reinier) Meesters, Belastingadviseur bij HLB Van Daal in Gemert.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)492 36 12 48
mr. R.A. (Reinier) Meesters