Menu
Actueel

Compensatieregeling eHerkenning

Gepubliceerd op

Vanaf het aangiftejaar 2020 is het doen van aangiften verhuurderheffing, loonheffingen en vennootschapsbelasting voor rechtspersonen via het ondernemersportaal alleen mogelijk door in te loggen met eHerkenning. Het gebruik van eHerkenning is niet gratis. Daarom is een compensatieregeling in het leven geroepen. Deze regeling heeft betrekking op belastingaangiften in de jaren 2020 en 2021. Het formulier om bepaalde kosten te compenseren staat inmiddels online. Wij vertellen u graag meer.

Compensatieregeling eHerkenning

Wie kan compensatie aanvragen?

  • Organisaties die belastingaangifte moeten doen via het ondernemersportaal van de Belastingdienst;
  • Organisaties die geen eHerkenning kunnen aanvragen. Dit is het geval wanneer uw organisatie niet is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Wie kan geen compensatie aanvragen?

  • Organisaties die gebruik kunnen maken van DigiD (zoals een eenmanszaak) of het Europees erkende eIDAS;
  • Organisaties die geen aangifte kunnen doen via het ondernemersportaal, ongeacht of zij over eHerkenning zouden beschikken.

Waarvoor kun je compensatie aanvragen?

De compensatieregeling bestaat uit twee delen. Ten eerste is er recht op een vergoeding voor de aanschaf van een inlogmiddel van € 24,20 inclusief BTW per jaar. Tevens is er recht op compensatie van de kosten voor de aanschaf van aangiftesoftware of voor het laten indienen van de aangifte door een intermediair voor organisaties die geen eHerkenning kunnen aanvragen. Deze vergoeding bedraagt maximaal € 450,- inclusief BTW per kalenderjaar.

Hoe kan de compensatie worden aangevraagd?

De vergoeding voor de aanschafkosten van het inlogmiddel kunt u online aanvragen via de website van de RVO. Voor het aanvragen van compensatie is het inloggen met eHerkenning voldoende bewijs dat de rechtspersoon recht heeft op compensatie. Daarnaast dient alleen nog het e-mailadres en het rekeningnummer te worden opgegeven. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Het aanvragen van de compensatie van andere noodzakelijke kosten, zoals kosten aanschaf aangiftesoftware of inhuur intermediair, kunnen worden ingediend bij de Belastingdienst. Het formulier hiervoor kunt u vinden op de website van de Belastingdienst. U dient ook de factuur mee te zenden. De aanvraag voor 2020 moet uiterlijk 31 december 2021 zijn ontvangen door de Belastingdienst.

Voor meer informatie of ondersteuning kunt u contact met ons opnemen

Neem direct contact op met E. (Esther) Leenders MSc, Belastingadviseur bij HLB Van Daal in Schijndel.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)73 547 49 47
E. (Esther) Leenders MSc