Menu
Actueel

Einde van de kaasroute? Schenk voor 1 december 2020

Gepubliceerd op

Als inwoner van België kunt u door middel van een (niet verplichte) notariële akte in België (bijvoorbeeld van roerende goederen) schenken. Vindt er een verplichte registratie plaats in België dan bent u minimaal 3% Belgische schenkbelasting verschuldigd. Dit kunt u momenteel nog voorkomen door gebruik te maken van een Nederlandse notaris. Tot op heden hoeft u de Nederlandse notariële akte enkel vrijwillig te registeren en is dit dus niet verplicht. U bent dan geen Belgische schenkbelasting verschuldigd zolang u als inwoner van België ten minste drie jaar in leven blijft. Komt er een einde aan deze zogenoemde kaasroute? Op deze pagina leest u meer informatie.

Einde van de kaasroute

Wist u dat de mogelijkheden in een Nederlandse notariële akte vaak flexibeler zijn en dat aanvullende bepalingen opgenomen kunnen worden? Bijvoorbeeld dat de schenking niet tot uw huwelijksgemeenschap wordt gerekend of de mogelijkheid voor u op te nemen om de schenking te herroepen.

Om deze “buitenlandroute” te voorkomen is afgelopen zomer een wetsvoorstel ingediend in België waarbij deze zogeheten kaasroute niet meer mogelijk moet worden gemaakt. Ook bij schenkingen door u, welke via een notariële akte worden verleden bij de Nederlandse (of buitenlandse) notaris, bent u alsnog de Belgische schenkbelasting verschuldigd. De voordelen van een Nederlandse notariële akte blijven uiteraard nog steeds van toepassing voor u.

Het streven is (was) om deze wet met ingang van 1 december a.s. van toepassing te laten zijn. Op dit moment is het wetsvoorstel nog niet definitief goedgekeurd en heeft de Belgische Raad van State geadviseerd om het huidige wetsvoorstel te splitsen in twee separate wetsvoorstellen. Vooralsnog is niet aangegeven dat de invoeringsdatum (1 december aanstaande) wordt uitgesteld.

Wilt u, als Belgisch inwoner, gaan schenken via een notariële akte? Dan is het naar onze mening verstandig om dit toch voor 1 december 2020 te laten plaatsvinden om zo nog (zeker) gebruik te kunnen maken van de kaasroute. 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Pieter Spooren (Estate Planner) of Jeroen Rooijakkers (Internationaal Belastingadviseur).

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. P.M. (Pieter) Spooren, Belastingadviseur (Fiscaal Specialist) bij HLB Van Daal in Schijndel.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)73 547 49 47
mr. P.M. (Pieter) Spooren

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met J. (Jeroen) Rooijakkers, Belastingadviseur bij HLB Van Daal in Schijndel.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)73 547 49 47
J. (Jeroen) Rooijakkers