Menu
Actueel

HLB Challenge & Control : 'Verrassende vragen, verrassende uitkomsten'

Gepubliceerd op

Als bedrijfsadviseur vergelijk ik mezelf weleens met een huisarts: ik weet veel, maar verwijs door naar specialisten wanneer dat nodig is. Binnen HLB Van Daal hebben we accountants en fiscalisten en óók juridisch adviseurs, IT-specialisten, estate planners, bedrijfsovername-adviseurs, HR-specialisten en meer. Samen kunnen wij ondernemers verder helpen. HLB Challenge & Control is daarvoor een waardevol hulpmiddel, waarbij ik de diagnosegesprekken als een ‘nulmeting’ zie. Als bedrijfsadviseur voer ik veel gesprekken met ondernemers en ik zie veel overeenkomsten, maar ook duidelijke verschillen. Graag deel ik enkele voorbeelden van gesprekken die een onverwachte wending namen.

HLB Challenge & Control

Onlangs bracht een gesprek onverwacht veel aandachtspunten aan het licht. De ondernemer was vooral bezig met de drukte van alledag en het ‘blussen van brandjes’. Hij had daardoor moeite met focussen en het formuleren van een strategische visie, waardoor er op bepaalde punten slagkracht ontbrak. Zo moet het bedrijf zich versterken op gebied van sales om de noodzakelijke groei te kunnen realiseren. Dergelijke conclusies bespreek ik in alle openheid met de ondernemer, want het doel is om de ondernemer verder te helpen. Als trusted advisor wil ik toegevoegde waarde leveren!

Een andere ondernemer had op enig moment in het gesprek even geen woorden nodig. Het gesprek verliep in alle openheid, totdat ik vroeg ‘Welke van je huidige werknemers zou je opnieuw aannemen?’. De ondernemer stond op en sloot de deur voordat hij antwoord gaf. Meteen was duidelijk dat de vraag triggerde en iets bij hem losmaakte. 

De vraag leidt bij iedere ondernemer sowieso tot een lach, omdat hij niet alledaags is. Ik stel ‘m om na te gaan of alle mensen (nog) op de juiste plek zitten. Als ondernemer ben je immers als de coach van een elftal: soms is het nodig om de opstelling te veranderen om tot betere prestaties te komen. Staat iemand niet goed opgesteld, dan presteert hij/zij vaak niet optimaal en dat kan zelfs van invloed zijn op het héle team. Door de juiste vragen te stellen en door te vragen, helpen wij ondernemers doelen te bereiken.

Ook behoefte aan een gesprek over uw onderneming en uw persoonlijke doelen? Together we make it happen.

Op hlb-van-daal.nl leest u meer over HLB Challenge & Control.