Menu
Actueel

HLB Challenge & Control: 'Waar wil je over 5 of 10 jaar staan?'

Gepubliceerd op

Met behulp van het programma HLB Challenge & Control breng ik samen met ondernemers in kaart wat hen bezighoudt. Veel ondernemers geven hetzelfde antwoord op de vraag ‘waar wil je over 5 of 10 jaar staan?’. “Ik hoop zo door te gaan” is een veelgehoorde reactie. Wanneer we er vervolgens dieper op ingaan, blijkt dat de ondernemer daar niet of onvoldoende op acteert. Ben je wel bezig met de dingen waarmee je als ondernemer het meest waardevol bent voor het bedrijf? Ook op de vraag wat persoonlijke doelen zijn, blijven veel ondernemers het antwoord schuldig. Knopen doorhakken blijkt eveneens erg moeilijk.

HLB Challenge & Control: 'Waar wil je over 5 of 10 jaar staan?'

Ook Peter Klerks, eigenaar van Restaurant & Partycentrum De Remise in Drunen, vond de toekomst-vraag lastig. Peter nam het bedrijf over van zijn ouders, die nog altijd bijspringen bij drukte. Ook zijn vrouw is actief in de zaak. Zijn antwoord: “Ik ben pas 44 jaar, van stoppen met werken of overdracht van het bedrijf is nog helemaal geen sprake. De oudste wil overigens graag kok worden, dus wie weet..! Over 5 tot 10 jaar hoop ik in ieder geval een gezond en stabiel bedrijf te runnen. Continuïteit is het belangrijkste. Hoe zorgen we ervoor dat onze corebusiness – feesten en partijen – goed blijft lopen en we de zalen vol houden? Onze bedrijfstak is erg trendgevoelig en in de regio is er behoorlijk wat concurrentie. Het is daarom zaak om continu te blijven vernieuwen en verrassen.” 

Peter maakt lange dagen, hij werkt 80 tot 90 uur per week. “Niet erg”, vindt hij, “maar doe ik dat niet voor niks? Levert dat harde werken ook iets op?” Het is belangrijk om inzicht te hebben en direct bij te kunnen sturen waar dat nodig is. Daarom zei Peter volmondig ‘ja’ toen ik hem uitnodigde voor het HLB Challenge & Control-programma. Toen we hem naar een reactie vroegen, vertelde hij dit:

“Het is goed om eens met iemand ‘van buiten’ naar je bedrijf te kijken. Dolf Baetsen kijkt blanco naar allerlei zaken. Dat gebeurt op een prettige manier. Niet dwingend, maar wel heel concreet. Wat ik met name interessant vond, was om onze juridische structuur eens tegen het licht te houden. Is het nog altijd de best passende oplossing? Er verandert immers zóveel in het rechts- en fiscale systeem. Het gesprek leverde verschillende actiepunten op. Een aantal zaken hebben we al opgepakt, andere punten heb ik even geparkeerd. Ik kan iedere ondernemer aanraden om deel te nemen aan het programma. Ga het gesprek aan en doe er je voordeel mee.”

Ook behoefte aan een gesprek over uw onderneming en uw persoonlijke doelen? Together we make it happen.

Op hlb-van-daal.nl leest u meer over HLB Challenge & Control.