Menu
Actueel

HLB Shift “Over vijf jaar doe ik vast wéér iets nieuws”

Gepubliceerd op

Het is een bijzondere combinatie: het produceren van spiraalsnoeren, het importeren en exporteren van dierenbenodigdheden én het runnen van een exclusief bed & breakfast. Voor Joep de Pont, ondernemer in hart en nieren, is het prima te combineren.

HLB Shift “Over vijf jaar doe ik vast wéér iets nieuws”

Joep de Pont en Trudie de Pont

Het is 1988 als Joep de Pont - opgeleid als werktuigbouwkundige - in dienst treedt bij The Best Solution (TBS) in Dongen (N-B). Hij krijgt de leiding over de snoeren- en kabeldivisie. TBS produceert spiraalsnoeren en speciale kabels en exporteert deze wereldwijd. De  snoeren worden toegepast in onder meer elektrische bedden,  trapliften, lasergames, vliegtuigen, asfalteermachines, bus- en tramdeuren, et cetera. Het bedrijf groeit gestaag, mede door Joep’s  stap om ook over de grens actief te worden. In augustus 1995 slaat echter het noodlot toe. Een brand in de nabijgelegen palletfabriek slaat over en TBS brandt volledig af. “Wij waren op vakantie en  de brand op het bedrijventerrein was zó groot, dat zelfs de Duitse tv er aandacht aan besteedde”, vertelt Joep’s echtgenote Trudie. Even dreigt de brand het einde van TBS in te luiden, maar dankzij  een goede verzekering kon het bedrijf herbouwd worden.

Lening en oude auto

In 1997 wordt Joep eigenaar van TBS.  “Voor de overname van TBS moest ik een lening afsluiten”, aldus Joep. “Becijferd was dat ik deze na vijf jaar zou afbetalen. Ik deed het in drie jaar! Ik verlaagde daartoe mijn salaris, reed een oude auto van 1500 gulden en zette er met de medewerkers flink de schouders onder.” In 2003 opent Joep een TBS-kantoor en -productielocatie in Duitsland. De zaken gaan er prima. Inmiddels zijn er elf mensen werkzaam; een jaar geleden betrokken  de Duitse collega’s een nieuwgebouwd bedrijfspand.

“HLB Van Daal is motor achter praktische zaken”

“Op zoek naar een andere accountant aarzelde ik destijds of ik voor een kantoor dichtbij huis zou kiezen. Dichtbij, dat communiceert snel en gemakkelijk, maar ik vond afstand ook prettig,  met oog op discretie.” De voordelen wonnen,  de aarzeling bleek ongegrond. “In HLB Van Daal vond ik een kantoor dat zaken goed uitvoert, maar bovenal de motor is achter allerlei praktische zaken. Als ondernemer zie ik kansen en daar zet ik vol op in. Sommige zaken schuif je daardoor alsmaar voor je uit. Maar dankzij HLB Van Daal is het testament geregeld, zijn de eerste stappen voor bedrijfsoverdracht uitgevoerd en heeft er een herstructurering plaatsgevonden. Als HLB Van Daal daarin niet het voortouw had genomen, waren wij nu nog niet zo ver geweest. De toegevoegde waarde van HLB Van Daal zit ‘m vooral in het nadenken  over de toekomst en zaken tijdig en goed regelen.”


“Ik steek graag mijn nek uit én ben een perfectionist”

Profiteren van synergie

In 2010 richt de ondernemende Joep een nieuw bedrijf op: Papillon Pet Products. “Mijn zwager was werkzaam in de dierenbenodigdheden en wilde graag voor zichzelf beginnen. Ik besloot het bedrijf op te starten; hij trad bij me in dienst als commercieel directeur.” Papillon Pet Products (hierna: PPP) importeert benodigdheden voor honden, katten, knaagdieren en vogels en exporteert deze naar groothandels en grote winkelketens in ruim dertig landen. “Voornamelijk buiten Nederland”, aldus Joep. “In ons land kom je PPP-producten onder meer tegen bij de Action.” De bedrijfsvoering is zo georganiseerd, dat TBS en PPP optimaal profiteren van de synergie. De bedrijven delen hun kantoor en magazijn; de administratief medewerkers werken voor beide bedrijven. En wanneer een grote vracht met dierenbenodigdheden arriveert, laten de technici van TBS hun machines enkele uurtjes voor wat ze zijn om de containers te lossen. Er zijn zo’n dertig mensen werkzaam bij TBS Nederland en PPP.

Familiebedrijven

Inmiddels kunnen we TBS en PPP echte familiebedrijven noemen. Zwager Ad Segers is commercieel verantwoordelijk voor PPP, Trudie springt zo nu en dan bij in beide bedrijven, zoon Teun (30) is inkoopmanager bij PPP en zoon Dirk (26) verzorgt de sales bij TBS. Ondernemer Joep heeft het vizier duidelijk op de toekomst gericht. “Afgelopen jaar zijn we begonnen met onze bedrijfsoverdracht, Teun en Dirk hebben nu ieder een belang in onze bedrijven.” Enkele jaren geleden kocht Joep 2000 m² grond tegenover zijn huidige pand, met het plan er zelf te gaan bouwen. Dat moment komt dichterbij, want TBS en PPP groeien uit het jasje. 

Dromen van Zeeland

Sinds november 2017 wonen Joep en Trudie in de rijksmonumentale villa De Wael, op loopafstand van de zee en het centrum van  Domburg. Ze runnen er een luxe bed & breakfast. “Trudie droomde  er al jaren van om hier te wonen”, zo licht Joep de verhuizing  van Brabant naar Zeeland toe. “Na een bezichtiging van dit pand was ik ‘om’. Het is een fantastische locatie en een heel bijzonder pand. De vorige eigenaren runden een goedlopend bed & break-fast. Hoewel we nooit van een b&b droomden, zijn we nu dus toch eigenaren van een b&b. Want we vinden het zonde om vaste gasten teleur te stellen.” Vijf gastenkamers telt de villa, met welluidende namen als ‘Boddaert’ en ‘Elisabeth’. De imposante villa werd in 1883 gebouwd en is met veel aandacht gerenoveerd en ingericht in Victoriaanse stijl, met art-nouveau- en jugendstilelementen. “Het is net een groot poppenhuis”, lacht Trudie. “In de ontbijtsalon ben ik met mooie serviezen in de weer, ik geniet daar  enorm van.”

Boekingen tot 2019

“Al het meubilair, servies en decoratie van het bed & breakfast  was bij de koop inbegrepen. Ook de agenda was flink gevuld;  met boekingen tot januari 2019. De vorige eigenaren hebben  voor een ontzettend goede overdracht gezorgd.” Trudie is  gastvrouw en wordt enkele ochtenden per week ondersteund  door Joep, die na het ontbijt richting Dongen vertrekt en twee  keer per week in Brabant overnacht. “Vier dagen Dongen,  vijf ochtenden het b&b”, aldus Joep. Het is nog wennen  voor het echtpaar, maar ze zijn blij met de stap. 

Wordt alles wat ondernemer De Pont aanraakt een succes?  

“Welnee!”, antwoordt Joep. “Ooit heb ik iets met zitzakken gedaan. Dat paste echt niet bij ons. Maar ik werk hard, durf mijn nek uit  te steken en ben bovendien een perfectionist. Al tijdens mijn middelbareschooltijd was ik ondernemend; ik maakte portemonneetjes die ik verkocht. Tijdens mijn studie werktuigbouwkunde had ik in de avonduren auto’s in onderhoud. Als je me over  vijf jaar spreekt? Dan zijn TBS en PPP gegroeid, hebben we  een nieuw pand gebouwd én doe ik vast weer iets nieuws. Maar wat dát zal zijn…?”

Jeroen van der Sanden

Neem direct contact op met J.M. (Jeroen) van der Sanden AA RB, Partner bij HLB Van Daal in Dongen.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)162 32 20 00
J.M. (Jeroen) van der Sanden AA RB

“Toen ik in 2013 bij HLB Van Daal begon, werd ik het vaste aanspreekpunt voor Joep de Pont. Joep is een rasondernemer. Zeer gedreven in wat hij doet en bovendien kunnen we goed met hem sparren. Hij begrijpt wat we doen, verdiept zich er niet tot in detail maar wel bovengemiddeld in. De herstructurering van zijn bedrijven was ingewikkeld, maar Joep weet goed hoe het zit en kan je op ieder moment vertellen hoe zijn bedrijven ervoor staan. De administratieve zaken binnen Joep’s bedrijven zijn zeer goed op orde; de bedrijven zijn erg goed georganiseerd. Alles straalt dat uit, kijk bijvoorbeeld maar naar het bedrijfspand.”