Menu
Actueel

HLB Van Daal wint Mantelzorg Award 2019

Gepubliceerd op

MAASTRICHT, 13 november 2019 – Vandaag werd tijdens het minisymposium Werk & Mantelzorg op het stadshuis van Maastricht en in het bijzijn van wethouder van Welzijn mevr. M. de Graaf-van Haasen, op feestelijke wijze de eerste Mantelzorg Award Maastricht uitgereikt en wel aan HLB Van Daal! Monique Thomissen, Assistent Accountant bij HLB Van Daal nomineerde haar werkgever: “Zonder hun steun zou ik de zorg voor mijn zoon niet kunnen dragen, deze award verdienen ze dan ook dubbel en dwars!”

HLB Van Daal wint Mantelzorg Award 2019

Monique Thomissen werkt al bijna 20 jaar bij HLB Van Daal. Ze is een harde werker, loyaal en altijd bereid een stapje extra te zetten. Maar Monique is niet alleen Assistent Accountant. Ze is ook mantelzorger. Samen met haar man draagt ze de zorg voor hun zoon, die door zijn autisme recentelijk in een zware periode belandde. “Hierdoor moet ik bijvoorbeeld vaker thuis zijn om voor hem te kunnen zorgen,” aldus Monique. “Mijn werkgevers, Lucien, Maurice en Axel van het HLB-kantoor in Valkenburg, gunnen me die tijd en de flexibiliteit om er voor mijn zoon te kunnen zijn wanneer nodig. Toen ik de kans zag om hen te nomineren voor de Mantelzorg Award, twijfelde ik dan ook geen moment!”

Vanzelfsprekendheid

Hoe bijzonder het voor Monique ook is dat zij gesteund wordt door haar werkgever, Axel van Schendel, Senior Bedrijfsadviseur bij HLB Van Daal, vindt het niet meer dan vanzelfsprekend. “In onze organisatie staat werkgeluk bovenaan. Een goede werk-privé-balans is hier een belangrijk onderdeel van. Het verhoogt de productiviteit van medewerkers, bezorgt hen meer werkplezier en het voorkomt dat medewerkers zich in allerlei bochten moeten wringen om dat te doen wat ze willen doen: er zijn voor hun naasten.” Toen de nominatie voor de Mantelzorg Award bekend werd, was Axel dan ook verbaasd. “Onze eerste gedachte was: ‘Wat hebben we dan precies gedaan?’ We vinden het uiteraard geweldig dat Monique ons heeft opgegeven. En dat we van alle twintig inzendingen als winnaar uit de bus zijn gekomen, is natuurlijk helemaal fantastisch! Daar zijn we als organisatie ontzettend trots op.”

Mijn werkgever gunt me de tijd en flexibiliteit om er voor mijn zoon te kunnen zijn wanneer nodig. Toen ik de kans zag om hen te nomineren voor de Mantelzorg Award, twijfelde ik dan ook geen moment!” 

Goed werkgeverschap

Dat het met het werkgeluk wel goed zit bij HLB Van Daal, blijkt wel uit het verhaal van Monique. “Zonder de ruimte die HLB Van Daal me geeft, waaronder het thuiswerken, zou ik niet de zorg kunnen verlenen die ik moet en wil verlenen. En het is slechts een voorbeeld van wat HLB Van Daal onder goed werkgeverschap verstaat. Een goede werkplek, een sociaal budget voor activiteiten met collega’s, trainingen en zelfs een slaapsessie: het zijn allemaal onderwerpen die aantonen dat ze niet alleen kijken naar de zakelijke relatie, maar zeker ook oog hebben voor het sociale aspect. De nominatie voor deze award is dan ook een stukje waardering van mij richting HLB Van Daal.” Axel: “De nominatie geeft ons inderdaad een gevoel van wederzijdse verbondenheid. Het verstevigt de onderlinge band, en we hopen dat het ook richting andere collega’s het signaal afgeeft dat we niet alleen zéggen dat we een goede werk-privé-balans belangrijk vinden, maar daar ook naar handelen. Dat is niet iets wat generatie- of leeftijdsgebonden is, maar dat is een gedragen feit binnen onze hele organisatie.”

‘Maak het bespreekbaar’

Goed werkgeverschap, en specifiek het creëren van ruimte voor mantelzorgers, is nog niet voor iedere werkgever een vanzelfsprekendheid. Toch moet het volgens Axel in iedere organisatie mogelijk zijn hier samen oplossingen voor te vinden. “De crux zit ‘m in het bespreekbaar maken van het onderwerp. Haal het uit het geheimzinnige en stel je als werkgever open op. Geef je medewerkers het gevoel dat het veilig is om erover te praten. Dit helpt de band met je medewerkers te versterken en zorgt er – binnen welke sector dan ook – voor dat medewerkers minder snel op zoek gaan naar een andere werkplek. Iets wat niet onbelangrijk is in deze war on talent.” Ook Monique beaamt dat het begint met goede communicatie: “Ben je mantelzorger, wees er dan eerlijk over. Anders houd je het simpelweg niet vol.” En welke tip Monique voor werkgevers heeft? “Kijk naar de mogelijkheden om iemand te ondersteunen. Want mogelijkheden zijn er altijd, je moet er alleen samen naar durven kijken.”

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met drs. ing. A.E.M. (Axel) van Schendel, Partner bij HLB Van Daal in Valkenburg aan de Geul.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)43 880 04 00
drs. ing. A.E.M. (Axel) van Schendel