Menu
Actueel

Let op met de KOR bij aanschaf van zonnepanelen!

Gepubliceerd op

Vele woningbezitters schaffen zonnepanelen aan voor een besparing op energiekosten, om iets goeds te doen voor het milieu of voor de mogelijkheid om btw terug te vragen. Het terugvragen van je btw verbetert tevens je rendement en dat draagt bij aan populariteit van de investering. In deze bijdrage gaan we in op de kleine ondernemers regeling (KOR) bij aanschaf van zonnepanelen.

Let op met de KOR bij aanschaf van zonnepanelen!

Hoe werkt het?

Een particulier die met zonnepanelen stroom levert aan zijn energieleverancier, kwalificeert in beginsel als btw-ondernemer. Hij verricht dan btw-belaste prestaties: het leveren van stroom tegen een vergoeding. Om de btw over de aanschaf van de zonnepanelen terug te kunnen vragen, meldt hij zich als ondernemer bij de Belastingdienst met het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'. De aankoopfactuur van de zonnepanelen en de energienota moeten op dezelfde naam staan. Het teruggaafverzoek moet binnen 6 maanden na het jaar waarin de zonnepanelen zijn gekocht zijn ingediend.

KOR

In het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders wordt gevraagd of men de KOR wenst toe te passen. Het voordeel hiervan is dat men - na de eerste btw-aangifte - geen btw-aangifte meer hoeft in te zenden of nog btw hoeft af te dragen. Bij een omzet van minder dan € 20.000 per kalenderjaar kan men deze btw-vrijstelling toepassen. Kiest men niet voor de KOR? Dan moet vervolgens elk kwartaal – tijdig - btw-aangifte worden gedaan. 

Nadelen KOR

Er zijn echter ook enige nadelen van toepassing bij de KOR. De toepassing van de KOR geldt in beginsel voor drie jaar. Indien men voornemens is om binnen drie jaar als zelfstandige ondernemer belaste activiteiten te gaan verrichten, kan een beroep op de KOR bij de aanschaf van zonnepanelen nadelig uitpakken. Het voordeel dat er geen btw is verschuldigd is namelijk gekoppeld aan de keerzijde dat voorbelasting op de kosten en investeringen niet aftrekbaar is. Mocht men binnen drie jaar een eigen eenmanszaak starten of een vakantiewoning aankopen om deze te gaan verhuren dan is - door de toepassing van de KOR -  de btw op kosten en investeringen niet (geheel) aftrekbaar.
Hetzelfde geldt voor eventuele latere extra zonnepanelen, een omvormer of onderhoud/reparatie (binnen 3 jaar). De btw hierop is eveneens niet aftrekbaar als eerder is geopteerd voor de KOR. Dit alles geldt ook in geval men de leverancier van de zonnepanelen voor de btw-teruggaaf laat verzorgen.

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. P.P.S.C. (Pieter) Tielemans, Belastingadviseur bij HLB Van Daal in Gemert.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)492 36 12 48
mr. P.P.S.C. (Pieter) Tielemans