Menu
Actueel

Meer belasting voor niet-inwoners van Nederland

Gepubliceerd op

De loonheffing van uw werknemers die niet in Nederland en buiten de EU wonen, gaat met ingang van 1 januari 2019 veranderen.

Meer belasting voor niet-inwoners van Nederland

Loonheffingskorting

De loonbelasting en inkomstenbelasting kennen heffingskortingen. Deze heffingskortingen bestaan uit een belastingdeel en een premiedeel. Op dit moment heeft iedereen die onder de loonbelasting valt, recht op het belastingdeel van de heffingskortingen. En iedereen die verzekerd is voor de volksverzekeringen, heeft daarnaast recht op het premiedeel van de heffingskortingen. 

Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Niet-inwoners hebben daar geen recht meer op. Zij hebben alleen recht op het premiedeel als ze in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen. Voor het belastingdeel van de arbeidskorting geldt een uitzondering: werknemers die inwoner zijn van een andere lidstaat van de EU, van een EER-land (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), Zwitserland of de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) hebben wel recht op het belastingdeel van de arbeidskorting. 

Woonplaats

Wat betekent dit voor u? Uw medewerkers die niet woonachtig zijn in Nederland gaan vanaf 1 januari 2019 meer belasting betalen. Dit geldt dus ook voor grensarbeiders uit België en Duitsland. Het wordt daarom nóg belangrijker om te bepalen in welk land uw werknemers woonachtig zijn. Hebt u reden om te twijfelen, dan kunt u uw werknemer vragen om een woonplaatsverklaring. U weet dan zeker van welk land de werknemer inwoner is. De werknemer kan de woonplaatsverklaring aanvragen bij het belastingkantoor waaronder hij valt. Dat kan ook in het buitenland zijn. 

Bron: Belastingdienst - Nieuwsbrief loonheffingen 2019 – Uitgave 1, Juli 2018.