Menu
Actueel

Nieuwe regeling: Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA)

Gepubliceerd op

Flexwerkers die door Covid-19 (grotendeels) hun inkomsten zijn kwijtgeraakt en geen uitkering ontvangen kunnen vanaf 22 juni 2020 een aanvraag doen bij het UWV voor de Tijdelijke overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA).

Nieuwe regeling: Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA)

De TOFA is een nieuwe regeling voor flexwerkers die niet door werkgevers is bestemd, maar voor de werknemers. Wijs uw flexwerkers hier op! De tegemoetkoming TOFA bestaat uit een eenmalige tegemoetkoming voor de periode maart, april en mei 2020. De hoogte van de tegemoetkoming TOFA is € 1.650 bruto. Dat is € 550 bruto per maand die in één keer voor alle drie de maanden tegelijk wordt uitbetaald. Om de tegemoetkoming TOFA te krijgen, moet de flexwerker aan al deze voorwaarden voldoen:

  • Op 1 april 2020 minimaal 18 jaar oud en de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
  • SV-loon over februari 2020 was minimaal € 400.
  • SV-loon over maart 2020 was minimaal € 1.
  • SV-loon over april 2020 was maximaal € 550.
  • SV-loon over april 2020 was minimaal 50% lager dan uw sv-loon over februari 2020.
  • Kreeg over april 2020 geen uitkering of andere tegemoetkoming in inkomsten.
  • Door verlies van inkomsten door de coronacrisis heeft de flexwerker de tegemoetkoming TOFA nodig voor kosten voor levensonderhoud.

Via deze beslisboom kunnen uw werknemers kijken of zij aan de voorwaarden van de TOFA voldoen.

De TOFA aanvraag kan uiterlijk tot 12 juli 2020 worden ingediend bij het UWV. De flexwerker krijgt binnen 4 weken uitsluitsel. Als daarin is opgenomen dat zij de tegemoetkoming krijgt, betaalt het UWV de tegemoetkoming binnen 10 kalenderdagen. Daarna duurt het meestal nog 3 werkdagen voordat het bedrag op de rekening van de flexwerker staat.

Wij kunnen u helpen om te beoordelen of de regeling ook voor uw werknemers van toepassing is.