Menu
Actueel

Ontwikkelaar wil snellaadaccu presenteren tijdens Le Mans-race

Gepubliceerd op

Een accu die zich net zo snel oplaadt als het voltanken van een auto kost: het studententeam van InMotion van de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e) werkt er hard aan om dat binnen afzienbare tijd mogelijk te maken. Accountants- en adviesorganisatie HLB Van Daal draagt graag een steentje bij aan het project en heeft zich per 1 februari 2020 als partner aan InMotion verbonden.

Ontwikkelaar wil snellaadaccu presenteren tijdens Le Mans-race

Elektrisch rijden neemt een flinke vlucht; op dit moment is ruim 7 procent van het Nederlandse wagenpark hybride of volledig elektrisch (bron: raivereniging.nl) en dat percentage stijgt snel. Om het wat concreter te maken: op 31 december 2019 telde ons land 203.636 geregistreerde elektrische personenauto’s. Zes jaar eerder waren er dat nog slechts 28.763 (bron: RDW, via nederlandelektrisch.nl). Naast de vele pluspunten van elektrisch rijden is er ook een veelgehoord kritiekpunt. De actieradius van de meeste elektrische auto’s is (te) beperkt en het laden van de accu kost doorgaans uren. Een team van zo’n vijftig studenten van TU/e en Fontys Hogeschool werkt samen met de industrie aan het concept ‘Electric Refuelling’. Doel is dat een elektrische auto wordt opgeladen in net zo’n korte tijd als het tanken van brandstof kost. InMotion ontwikkelt het snellaadsysteem dat vereist is om hun prototype elektrische auto in een korte tijd op te laden. Het studententeam is voornemens om de state-of-the-art techniek over drie jaar op heel bijzondere wijze te demonstreren: het team wil met een volledig elektrische racewagen deelnemen aan de 24-uurs race van Le Mans. “We willen laten zien dat supersnel laden de toekomst is. Le Mans biedt één van de grootste podia ter wereld om onze techniek te showcasen”, aldus Mark Willemsz, student Werktuigbouwkunde en sinds augustus 2019 teammanager van InMotion. “We zijn eind 2020 al zover dat we een accu binnen 7,5 minuut kunnen opladen.”

‘Elektrisch rijden aantrekkelijker’

Maarten Sijberts, senior bedrijfsadviseur bij HLB Van Daal kwam via de Business Club van Helmond Sport in contact met Raphic Rademaker van e-Quest uit Helmond. “Raphic vertelde me dat e-Quest recent was aangesloten bij het netwerk van InMotion en vertelde over de vorderingen die het team maakt. Ik wilde er graag meer over weten. Deze jonge, ondernemende mensen werken namelijk aan de toekomst”, aldus Maarten. “Met de nieuwe snellaadtechnologie zal InMotion een belangrijke verandering teweeg gaan brengen. Het zal elektrisch rijden voor velen een stuk aantrekkelijker maken. Aan dergelijke innovatieve, duurzame oplossingen draagt HLB Van Daal graag een steentje bij. Niet voor niets is ons motto ‘together we make it happen’.”

Geen winstoogmerk, wel ondernemend

InMotion wordt ondersteund door TU/e, Fontys en vele bedrijven die gevestigd zijn op de Automotive Campus in Helmond en in de Brainport Regio. Jaarlijks zijn er tonnen nodig om het onderzoek te bekostigen. Maarten: “De werkzaamheden zijn ondergebracht in een stichting. InMotion heeft dus geen winstoogmerk, maar heeft wel alle uitdagingen van een onderneming. Om meer (financiële) structuur aan te brengen, was InMotion op zoek naar een partner. HLB Van Daal neemt die taak graag op zich. We kunnen het team daarnaast bij nog veel meer praktische vraagstukken ondersteunen. Denk aan internationale btw-vraagstukken die zich continu voordoen, aangezien techniek en onderdelen wereldwijd worden ingekocht en ook aan het aanvragen van Europese subsidieregelingen. Deze expertise heeft HLB Van Daal allemaal in huis. Daarnaast beschikt HLB Van Daal over een groot zakelijk netwerk in Helmond en De Peel, richting de rest van Brabant en Limburg. We brengen het baanbrekende en interessante werk van InMotion met plezier onder de aandacht bij onze relaties in ons werkgebied en mettertijd ook binnen het (inter)nationale HLB-netwerk.”

Over InMotion

InMotion ging in 2011 van start. Het team bestaat uit circa vijftig studenten van TU/e, Fontys en ook enkele Avans-studenten. Jaarlijks vernieuwt het team zich, waarbij een Raad van Toezicht zorgt voor borging van kennis en actief betrokken is bij het project. InMotion wordt op dit moment ondersteund door 61 partners. Naast TU/e en Fontys zijn dat bedrijven die actief zijn in tal van sectoren, veelal gevestigd op de Automotive Campus in Helmond en in de Brainport Regio. InMotion-teammanager Mark Willemsz: “Deze bedrijven zien in ons team hun toekomstige werknemers. Anderzijds bouwen wij als studenten een fantastisch zakelijk netwerk op en doen we enorm veel ervaring op.” 

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met M. (Marieke) Penning de Vries, Manager Marketing en Communicatie bij HLB Van Daal in Schijndel.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)73 547 49 47
M. (Marieke) Penning de Vries