Menu
Actueel

Overeenstemming pensioenakkoord

Gepubliceerd op

Het heeft even geduurd maar op 4 juli 2020 heeft het kabinet samen met werknemers- en werkgeversorganisaties overeenstemming bereikt over vernieuwing van het pensioenstelsel. Het betreft een akkoord op hoofdlijnen en nu is het aan de wetgever om dit om te gaan zetten in passende wetgeving. Wij vertellen u graag meer.

Overeenstemming pensioenakkoord

Het pensioenstelsel is toe aan vernieuwing omdat het niet meer voldoet aan de tegenwoordige tijd. Iedereen heeft persoonlijke wensen met betrekking tot het op te bouwen werknemerspensioen, maar ziet dit op dit moment niet terug in zijn of haar regeling. Zo verwachten medewerkers meer individuele keuzevrijheid en flexibiliteit. De huidige premies zijn hier nog niet op berekend. Daarnaast vinden veel medewerkers het lastig om te bepalen wat hun huidig pensioenrecht op dit moment is of gaat worden in de toekomst.

Beschikbare premieregeling

In het pensioenakkoord is onder andere overeengekomen dat het nieuwe stelsel een beschikbare premieregeling wordt. Het premiepercentage is dan niet meer afhankelijk van leeftijd. Uw medewerkers krijgen een persoonlijke pensioenspaarpot die hij of zij binnen ruimere kaders kan inzetten voor het pensioeninkomen. Reeds opgebouwde rechten bij pensioenfondsen zullen worden omgezet naar het nieuwe stelsel. Mocht de huidige pensioenregeling van uw medewerkers een bestaande beschikbare premieregeling met leeftijdsafhankelijke staffel zijn, mag deze als uitzondering door de medewerker worden voorgezet.

Invulling pensioenakkoord

Op dit moment is nog heel weinig bekend over de concrete invulling van de afgesproken hoofdlijnen. Het nieuwe pensioenstelsel zal komende tijd meer vorm moeten gaan krijgen. Op dit moment is het streven om op 1 januari 2021 reeds de eerste, zeer beperkte wijzigingen door te voeren. Het doel is om het nieuwe pensioenstelsel per 1 januari 2026 volledig ingevoerd te hebben. Wellicht wel heel positief gepland gezien de huidige bekende details. 

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met W.M.M. (Wendy) Wijgers - Boenders MB RB, Belastingadviseur bij HLB Van Daal in Waalwijk.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)416 33 05 05
W.M.M. (Wendy) Wijgers - Boenders MB RB