Menu
Actueel

Van Dijk Groep, Gemert: succesvol en omvangrijk familiebedrijf

Gepubliceerd op

Erik van Dijk en zijn zus Madeleine, beiden geboren en getogen in Gemert, staan samen aan het hoofd van de Van Dijk Groep, waartoe onder meer de bedrijven Unibouw en De La Roy Isolatie en Design behoren. De taken tussen broer en zus zijn even helder als vanzelfsprekend verdeeld: Madeleine richt zich op financiële en juridische vraagstukken; Erik houdt zich voornamelijk bezig met technische en commerciële activiteiten. ‘We zijn een heel goede match’, aldus Erik van Dijk.

Van Dijk Groep, Gemert: succesvol en omvangrijk familiebedrijf

De basis voor de Van Dijk Groep werd in 1969 gelegd door vader Hendrik van Dijk, die in dat jaar Unidek oprichtte, gespecialiseerd in innovatieve toepassingen van piepschuim bouwmaterialen. Zijn ondernemersgeest bracht hem bijzonder ver: in circa dertig jaar bouwde hij Unidek uit tot een toonaangevend, internationaal bedrijf met honderden werknemers en een miljoenenomzet. Gezondheidsproblemen speelden Hendrik van Dijk echter parten en mede daarom besloot hij in 2003 om Unidek te verkopen. Erik (42) en Madeleine (44) waren op dat moment al enkele jaren werkzaam in het familiebedrijf, dat in de loop der tijd nog tal van andere zakelijke activiteiten had ontplooid. Wat de Van Dijk Groep vandaag de dag omvat, laat zich niet eenvoudig uitleggen. Het netwerk van bedrijven is groot en bovendien behoorlijk divers.

Bouw en techniek

“In hoofdlijnen houden we ons bezig met financieringen en vastgoed”, legt Erik uit. “Onder de naam Unibeheer verstrekken we financieringen aan andere bedrijven en projecten; vergelijk het met een bank. Unigoed ontwikkelt, beheert en exploiteert bedrijfsmatig onroerend goed. Bij participaties nemen we als Unicom een aandeel in een ander bedrijf, vrijwel altijd een meerderheidsbelang.” Participaties dekt overigens niet altijd de lading, want hiertoe rekent de Van Dijk Groep ook de bedrijven die nagenoeg of geheel eigendom zijn van de familie Van Dijk, waaronder:

  • Unibouw (Gemert): realisatie van bedrijfsmatig onroerend goed, van ontwerp tot en met bouw, op basis van turnkey projectbouw;\De La Roy Isolatie en Design (Gemert): decorbouw, binnen- en buiteninrichting en op maat gemaakte objecten van piepschuim, zoals de bekende hand van de tv-hit ‘The Voice of Holland’;
  • Havebo (Den Dolder): handelsbedrijf in betonnen vloeren en funderingen. Hoewel de roots duidelijk in de bouw en techniek liggen, maakt de ondernemende familie graag ‘uitstapjes’ naar branchevreemde bedrijven. Een vakantiepark, een kartbaan en een exploitant van snoepautomaten prijken onder meer op de imposante lijst van BV’s. Ook heeft de Van Dijk Groep diverse patenten, waaronder het patent op de Balansbal, een innovatieve oplossing voor het ammoniakprobleem in de varkenshouderij. Erik toont zijn ondernemende karakter: “Ik vind het gewoon leuk om dingen waar ik tegenaan loop op te pakken. De kartbaan in Uden was daar een mooi voorbeeld van.” 
Samenwerken met familie? ‘Een heel goede match’
Kernactiviteiten: financieringen, participaties en vastgoed

HLB Van Daal is al sinds 1990 werkzaam voor de Van Dijk Groep; Jean Bloemers is sinds 1997 het vaste aanspreekpunt. Hij adviseert de directie zowel zakelijk als ook over financiële privézaken. Ieder kwartaal gaat hij om tafel met Erik en Madeleine en ook tussentijds is er geregeld contact. De lijntjes zijn letterlijk kort; het HLB-kantoor in Gemert is schuin tegenover het Van Dijk-pand gevestigd. Jean herkent in Erik veel van diens vader, die in 2011 overleed: “Hendrik begon soms aan wel drie dingen tegelijk. Dat dan niet alles tot een goed resultaat leidde, nam hij voor lief. Hetgeen wél goed ging, bouwde hij vervolgens uit.” Erik knikt bevestigend en vult aan: “Pa was wel technischer, ik ben meer van de oplossingen.” Jean: “Je vader vond het belangrijk zijn bedrijf binnen de familie te houden en heeft het daarom verdeeld onder zijn drie kinderen.” Als puber maakte Erik het zijn vader overigens niet gemakkelijk; hij was naar eigen zeggen ‘geen lieverdje op de middelbare school’. Dat is vervolgens ruimschoots goedgemaakt, Erik studeerde HTS Bedrijfskunde, vervolgens HTS Bouwkunde en tot slot bedrijfskunde aan de Nyenrode Business Universiteit.

Madeleine, die aan de TU Eindhoven studeerde, stapte in 1995 als eerste in de zaak; Erik volgde in 1998. Oudste zus Jakoline is nog altijd mede-eigenaar, maar heeft nooit een actief aandeel gehad in het bedrijf. Haar echtgenoot overigens wel, evenals de man van Madeleine en de vrouw van Erik. Samenwerken met zoveel familieleden, gaat dat goed? “Dat is werkelijk nooit een issue geweest”, aldus Erik. “We hebben ieder onze eigen taken en kwaliteiten en laten elkaar daarin vrij en in ieders waarde. Madeleine en ik zijn verschillend, maar vormen een héél goede match. Ik weet gewoon dat ik bepaalde zaken beter aan haar kan overlaten en andersom is dat hetzelfde. En mocht er eens een verschil van inzicht zijn, dan hebben we duidelijke afspraken over wie de knoop doorhakt.”

‘2016 is voor al onze bedrijven een goed jaar’
Flexibele schil 

De diverse Van Dijk-bedrijven worden ieder aangestuurd door een eigen directeur. Zij rapporteren aan Erik en Madeleine, die zich bezighouden met de grote lijnen. In de praktijk verdelen ze hun tijd over de diverse bedrijven. Erik: “Ik ben niet zoveel bezig met operationele zaken. Ik richt mijn agenda zo in dat er altijd ruimte blijft voor iets nieuws. Maar ik laat me niet sturen, ben nog altijd een beetje recalcitrant (lacht). Als iemand met haast binnenkomt, ga ik eerder op de rem. Hoewel ik altijd mensen zal helpen, vanzelfsprekend.”

De Van Dijk Groep doorstond de afgelopen recessiejaren prima, ondanks dat met name de bouwsector het zwaar te verduren had. Erik: “Unibouw werkt al sinds de oprichting op basis van een flexibele schil. We hebben dus geen groot personeelsbestand, maar schakelen specialisten in voor het werk dat moet worden gedaan. Dat zorgt er ook voor dat we snel kunnen anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en innovaties.” Binnen de hoeveelheid bedrijven is er echter altijd wel een bedrijf dat het even minder goed doet. Accountant Jean: “Juist door de diversiteit binnen de holding blijft het altijd ‘veilig’.” Erik knikt en voegt toe: “Het is onze uitdaging daarop te sturen. 2016 is echter voor al onze bedrijven een goed jaar, we schrijven uitsluitend zwarte cijfers! Of ik weleens wakker lig? Nooit. Daar ben ik te nuchter voor. Mijn motto is ‘wat is het ergste wat er kan gebeuren?’.” 

Lokale gemeenschap

Als toonaangevend ondernemer én echte Gemertenaar draagt Van Dijk de Gemertse gemeenschap een warm hart toe. Werk wordt graag gegund aan lokale en regionale onderaannemers – ‘we gaan niet per se voor de laagste prijs, we zijn erg trouw aan onze partners’ – en ook is de Van Dijk Groep sponsor van veel verenigingen. Sinds 1994 is er bovendien het Hendrik van Dijk-fonds, waarmee projecten in derdewereldlanden worden ondersteund. Erik: “We droegen onder meer bij aan de bouw van twee scholen in Sri Lanka en een kinderafdeling in een ziekenhuis in Tanzania. Madeleine en ik reizen allebei graag; we zijn al bij diverse projecten gaan kijken. Het is dankbaar dat wij dit met het fonds kunnen doen.”

Inmiddels telt de familie negen kleinkinderen. Interesse voor het familiebedrijf hebben ze nog niet echt. “Bedrijfsopvolging is ook nog helemaal geen onderwerp van gesprek”, aldus Erik. “Over een aantal jaren zullen we dat wel gaan zien. We zullen onze kinderen echter niet gaat pushen. Dat deed mijn vader ook niet. Hoewel hij wel erg blij was dat wij een actieve rol gingen spelen in het familiebedrijf.” 

Feiten & cijfers Van Dijk Groep

De zakelijke activiteiten van de Van Dijk Groep zijn samen te vatten in drie kernactiviteiten: financieringen, participaties en vastgoed. 

Directie: Erik van Dijk en Madeleine van den Eijnde-van Dijk
Aantal medewerkers: 110
Samenwerking met HLB Van Daal, Veghel-Uden-Gemert: sinds 1990
Contactpersoon: drs. Jean Bloemers RA, Partner / Accountant

www.holdingunicom.nlwww.unibouw.nlwww.delaroy.nlwww.hendrikvandijkfonds.nl 

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met drs. J.B.L.M. (Jean) Bloemers RA, Partner bij HLB Van Daal in Gemert.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)492 36 12 48
drs. J.B.L.M. (Jean) Bloemers RA