Menu
Actueel

Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe btw-regels voor e-commerce

Gepubliceerd op

Het Verenigd Koninkrijk heeft direct na de Brexit per 1 januari 2021 al nieuwe btw-regels voor e-commerce geïntroduceerd. Deze nieuwe regels kunnen, als u goederen verkoopt via een webshop en/of goederen verstuurt aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk, ook gevolgen hebben voor u als Nederlandse ondernemer. In dit artikel leest u hoe deze nieuwe Engelse e-commerce regels voor u kunnen uitwerken.

Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe btw-regels voor e-commerce

De nieuwe e-commerceregeling voor de omzetbelasting in het Verenigd Koninkrijk kan tot gevolg hebben dat u als Nederlandse verkoper zich voor de Engelse omzetbelasting (VAT) moeten registreren bij HMRC (de Engelse fiscus). Of dit voor u noodzakelijk is, dat is afhankelijk van de waarde van de goederen die u verkoopt aan de Engelse particulieren (niet-btw ondernemers).  

Bij dergelijke verkopen zijn een tweetal situaties te onderscheiden. Hierbij geldt dat bij goederen met een relatief lage waarde registratie als VAT-ondernemer in het Verenigd Koninkrijk verplicht is, terwijl bij goederen met een relatief hoge waarde deze registratie niet noodzakelijk maar eventueel wel mogelijk is.  

Drempelwaarde 

De uitvoer van de verkochte goederen is in Nederland belast met 0% btw. De goederen worden immers verstuurd naar een land dat geen onderdeel uitmaakt van de Europese Unie.  
De invoer van het pakketje in het Verenigd Koninkrijk is vervolgens een belastbaar feit voor de Engelse VAT. De exacte afwikkeling van deze Britse invoer-btw is afhankelijk van de intrinsieke waarde van de goederen. Het drempelbedrag voor de nieuwe UK E-commerce regeling is vastgesteld op 135 Britse Pond (GBP), dus op ongeveer € 155. Bij de beoordeling van deze drempel moet alleen rekening worden gehouden met de waarde van de goederen zelf, dus exclusief bijvoorbeeld verpakkings- of vervoerskosten. 

Waarde lager dan 135 pond 

Als de ingevoerde goederen een intrinsieke waarde hebben lager dan 135 GBP, dan geldt op het moment van invoer een vrijstelling voor de VAT. Uw afnemer hoeft dus geen VAT te betalen bij de Engelse Douane op het moment van invoer.  
Dat klinkt aantrekkelijk, maar in dit geval is bij de levering aan de klant in de UK wel degelijk Engelse VAT verschuldigd. Dus in plaats van betaling van import VAT bij de Douane, moet de verschuldigde Engelse VAT op de factuur worden opgenomen door de verkoper en door hem worden aangegeven en afgedragen. U zult zich, als verkoper, in dit geval dus moeten registreren als ondernemer voor de VAT in het Verenigd Koninkrijk en daar ook periodiek aangifte moeten doen.   

Voorbeeld:  
U exploiteert een webshop en verkoopt hier verschillende kantoorartikelen. Nu thuiswerken de norm is geworden, verkoop u meer en meer aan particulieren die hun thuiswerkplek wat beter willen inrichten.  
Ook de Engelsen werken massaal thuis en een Engelse particulier koopt een draadloos toetsenbord met bijbehorende muis in uw webshop. U verstuurt deze per pakketpost naar de Engelse koper toe en de verkochte set heeft een waarde van € 65 (en dus ongeveer 49 GBP). 
De goederen hebben een waarde lager dan 135 pond, waardoor bij de invoer een vrijstelling van toepassing is. U moet daarom de verschuldigde VAT vermelden op uw verkoopfactuur. Op de verkoopfactuur vermeldt u dus 0% Nederlandse btw, maar ook 20% VAT. De bij deze verkoop verschuldigde belasting van ongeveer 10 GBP moet u aangeven in uw VAT-aangifte en afdragen aan HMRC.   

Waarde hoger dan 135 pond 

Bij de invoer van goederen met een intrinsieke waarde van 135 pond of meer, zijn de normale invoer-regels van toepassing. Dit betekent dat uw afnemer de VAT (en eventuele invoerheffingen) verschuldigd wordt bij de invoer van de goederen in het Verenigd Koninkrijk. In tegenstelling tot de situatie bij goederen met een relatief lage waarde, hoeft u zich als verkoper niet verplicht te registreren als ondernemer als u goederen met een relatief hoge waarde verstuurt aan particulieren uit het Verenigd Koninkrijk.   

Voorbeeld: 

De Engelse thuiswerker koopt nu niet de toetsenbord set in uw webshop, maar een handig tweede beeldscherm om te gebruiken naast zijn laptop. Ook dit beeldscherm stuurt u per pakketpost naar deze koper toe, maar het beeldscherm heeft een waarde van € 165 en dus ongeveer 145 GBP. 
Nu de waarde van de goederen hoger is dan 135 pond hoeft u op uw verkoopfactuur, in tegenstelling tot de levering van de toetsenbord set, géén VAT te vermelden. U vermeldt dus alleen 0% Nederlandse btw op uw factuur. De koper zal bij de invoer van de goederen bij de Douane de verschuldigde btw moeten aangeven en afdragen.  

Registratie is in het geval van goederen met een relatief hoge waarde weliswaar niet verplicht, maar kan uit commercieel oogpunt wellicht toch aantrekkelijk zijn. Door de goederen op uw eigen naam in te voeren in het Verenigd Koninkrijk en vervolgens (lokaal) te leveren, kunt u uw klanten de formaliteiten die met de invoer gepaard gaan mogelijk besparen. Registratie is in dit geval dus niet verplicht, maar een extra service voor uw klanten.  

Moet u actie ondernemen? 

Het is belangrijk om te beoordelen of de nieuwe e-commerce regeling in Engeland voor u gevolgen heeft en indien nodig een VAT-registration in het Verenigd Koninkrijk aan te vragen. Gezien de hieraan verbonden kosten kunt u er, in het geval van een beperkte omzet in het Verenigd Koninkrijk, natuurlijk ook voor kiezen om uw webshop voor Engelse particulieren te blokkeren.

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met K.W. (Kaz) van Orsouw MSc, Belastingadviseur bij HLB Van Daal in Dongen.

Stuur een e-mail of bel +31(0)162 322 000
K.W. (Kaz) van Orsouw MSc