Menu
HLB Van Daal

'Verrast dat HLB Van Daal lukt wat anderen niet voor elkaar kregen'

Gepubliceerd op

Frank van Dijk, directeur/eigenaar van Mariteam Shipyard in het Zeeuwse Sint Annaland had de moed eigenlijk al opgegeven. Banken wilden hem niet tegemoetkomen in zijn financieringsaanvraag en ook diverse tussenpersonen slaagden er niet in om de opdracht van Mariteam Shipyard tot een positief resultaat te brengen. Totdat Van Dijk in contact kwam met HLB Van Daal. Bedrijfsadviseur Maarten Sijberts en financieringsspecialist Marcel van der Looij zetten er de tanden in en kregen het wél voor elkaar. Binnen slechts enkele weken, bovendien.

'Verrast dat HLB Van Daal lukt wat anderen niet voor elkaar kregen'

Zo’n acht jaar geleden nam Frank van Dijk het bedrijf Mariteam Shipyard in Sint Annaland over, een gerenommeerd bedrijf met een trouwe klantenkring. Belangrijkste bedrijfsactiviteit is het stallen, repareren en onderhouden van schepen, voornamelijk in opdracht van particulieren. Ook exploiteert Mariteam Shipyard een watersportwinkel op het werfterrein. “Een gezond bedrijf”, aldus Van Dijk. “Wél een bedrijf met een enorme seizoenspiek en als gevolg daarvan een hoge werkdruk in de winter, wanneer het watersportseizoen erop zit. In de zomermaanden is er minder werk en loopt de omzet flink terug, terwijl onze vaste kosten vanzelfsprekend doorlopen. Dat leidde wel eens tot liquiditeitskrapte. Spannend, ja. Dat wilde ik graag oplossen door het werkkapitaal van onze onderneming uit te breiden.”

‘Ik ving overal bot’ 

Zowel bij de huisbank als bij andere grootbanken ving Mariteam Shipyard bot. Van Dijk: “De aanvraag werd afgewezen op onder meer de eigen vermogen ratio. Als je ‘door de cijfers heen kijkt’, zie je gewoon een heel goed lopend bedrijf. Maar dat kreeg ik bij de banken maar niet over de bühne.” Ook tussenpersonen die Van Dijk inschakelde, slaagden niet in de opdracht. De druk ging enigszins van de ketel doordat Mariteam Shipyard twee uitzonderlijk goede jaren draaide. “Daarmee werd de  liquiditeitspositie aardig opgepoetst”, aldus Van Dijk. De behoefte aan extra werkkapitaal werd weliswaar minder dringend, maar bleef wel aanwezig. Een goede klant die het verhaal aanhoorde, bracht Van Dijk in contact met HLB Van Daal. “’Ga gewoon eens met HLB Van Daal praten’, zo tipte mijn klant. Eerlijk gezegd schatte ik de kans op succes niet erg groot in, maar ik besloot toch om het gesprek aan te gaan.”

‘Ik behoud HLB Van Daal heel graag als sparring partner’

In enkele weken positief resultaat

En zo maakten bedrijfsadviseur Maarten Sijberts en financieringsspecialist Marcel van der Looij van HLB Van Daal kennis met Mariteam Shipyard. “De heren kwamen snel to the point”, aldus Van Dijk. “Het is duidelijk dat ze erg veel ervaring hebben en exact weten wat een financieringspartij verlangt. Ze zorgden voor het verder stroomlijnen en presentabel maken van de nodige financiële stukken. Bovendien beschikt HLB Van Daal over een uitgebreid netwerk van financiers. Dat leverde al snel twee passende aanbiedingen op. Eén daarvan kwam van, jawel, mijn huisbankier. HLB Van Daal heeft de voorwaarden en de rentepercentages nader uitonderhandeld met de bank. Uiteindelijk is de aanvraag in een tijdsbestek van slechts een paar weken opgepakt en tot een positief resultaat gebracht. Je mag stellen dat ik verrast was dat het dus tóch lukte.”

Sparring partner

Mariteam Shipyard besteedt de jaarrekening en aanverwante boekhoudkundige taken al jaren uit aan een bevriende accountant. Dat blijft vooralsnog zo, aldus Van Dijk. “Maar ik behoud HLB Van Daal heel graag als sparring partner. We zijn niet alleen goed geholpen, het proces liep ook prettig. Erg professioneel, overzichtelijk en snel. Met HLB Van Daal bespreek ik in de toekomst graag vaker strategische vraagstukken, zowel voor mezelf in privé als voor mijn bedrijf. Ook zijn we momenteel in gesprek over de aankoop van onroerend goed. In dat traject zal ik HLB Van Daal zeker opnieuw betrekken.”

Bedrijfsadviseur Maarten Sijberts: “We zijn blij dat we Mariteam Shipyard konden helpen, er is een solide oplossing gevonden. Graag blijven wij Frank van Dijk adviseren over strategische vraagstukken, waarbij we zijn keuze respecteren om de jaarrekening onder te blijven brengen bij het kantoor waarmee hij al jaren samenwerkt. Uiteraard staan we ondernemers graag bij met het verzorgen van de administratie en het samenstellen van jaarcijfers, maar bedrijven kunnen ons ook uitsluitend als trusted advisor en strategisch adviseur inschakelen. HLB Van Daal onderscheidt zich daarin nadrukkelijk.”

Benieuwd wat HLB Van Daal voor ú kan betekenen?

Neem direct contact op met M.L.J. (Marcel) van der Looij, Financieringsspecialist bij HLB Van Daal in Waalwijk.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)416 33 05 05
M.L.J. (Marcel) van der Looij