Menu
Actueel

Voornemen nieuwe BTW-registratiedrempel voor 'micro-ondernemers' en zonnepaneelhouders

Gepubliceerd op

Wilt uw als ondernemer de kleineondernemingsregeling (KOR) toepassen? Dan moet u dit aanmelden bij de Belastingdienst. Voor ondernemers met een zeer lage omzet is dit een onevenredig zware last. Dit geldt vooral voor zonnepaneelhouders die zelf geen btw kunnen aftrekken, omdat ze een bestaand huis mét zonnepanelen hebben aangekocht. Zij moeten zich nu nog aanmelden voor de KOR om te voorkomen dat ze btw-aangiftes moeten indienen. Maar er is goed nieuws: binnenkort is deze administratieve rompslomp waarschijnlijk niet meer nodig.

Voornemen nieuwe BTW-registratiedrempel voor 'micro-ondernemers' en zonnepaneelhouders

Om te voorkomen dat zonnepaneelhouders en micro-ondernemers voor een kleine omzet btw-aangifte moeten doen, is de staatssecretaris van plan goed te keuren dat bij een jaaromzet van maximaal € 1.800, ondernemers de KOR btw-vrijstelling kunnen toepassen zonder zich hiervoor te hoeven aanmelden. Dit betekent dat er voor de btw feitelijk een vrijwillige registratiedrempel in het leven wordt geroepen. Bent u micro-ondernemer (zoals vrijwilligers en particuliere deelnemers aan de deeleconomie) met een jaarlijkse omzet kleiner dan € 1.800? Dan kunt u uiteraard ook gewoon btw-aangifte blijven doen, als u dat wilt.

Let op: Bent uw zonnepaneelhouder en wilt u wél een btw-teruggaaf claimen? Dan blijft de situatie vooralsnog hetzelfde. U kunt u in dat geval voor de teruggaaf van de btw blijven aanmelden via de Opgaaf Zonnepaneelhouders en ervoor kiezen om vanaf het jaar na de aanschaf van de zonnepanelen de KOR toe te passen. Let overigens op dat deze btw-vrijstelling dan voor alle opbrengsten, mits in totaal minder dan € 20.000 per jaar, tenminste drie jaar van toepassing is. Bij het later starten van een onderneming of de exploitatie van een vakantiewoning heeft u gedurende die periode geen recht op btw-teruggaaf.
De staatssecretaris onderzoekt ook nog of voor zonnepaneelhouders mét btw-teruggaafbelang een verdere vereenvoudiging realiseerbaar is, zoals een introductie van een btw-nultarief voor zonnepanelen.


Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met K.W. (Kaz) van Orsouw MSc, Belastingadviseur bij HLB Van Daal in Dongen.

Stuur een e-mail of bel +31(0)162 322 000
K.W. (Kaz) van Orsouw MSc