Menu
Actueel

Vraag btw uit andere EU-lidstaat voor 1 oktober terug

Gepubliceerd op

Als u btw van het jaar 2020 wilt terugvragen uit een andere EU-lidstaat, dan moet u daarvoor een verzoek indienen. De Belastingdienst vraagt – als dat mogelijk is - dit zo snel mogelijk en ruim voor 1 oktober 2021 te doen. Voorgaande jaren werden veel verzoeken pas op het laatste moment ingediend. Dat leidt tot overbelasting en verwerkingsproblemen in de systemen. Hierdoor kan de Belastingdienst niet alle verzoeken tijdig verwerken. Wij raden u daarom aan om tijdig uw aanvragen in te dienen.

Vraag btw uit andere EU-lidstaat  voor 1 oktober terug

Verkorting verwerkingstijd

Heeft u de mogelijkheid uw verzoek voor btw-teruggave uit een andere lidstaat eerder in te dienen? Dan verwerkt de Belastingdienst dit verzoek snel en tijdig. Op die manier zorgt u ervoor dat de verwerkingstijd van uw teruggaafverzoeken niet langer duurt dan noodzakelijk.

Hoe vraagt u btw terug?

U kunt btw terugvragen op de internetsite Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Maak hierbij gebruik van de Vereisten en toelichting bij het verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen. De Nederlandse belastingdienst stuurt uw verzoek door naar de belastingdienst in het EU-land waar u btw terugvraagt. Voor deze internetsite hebt u inloggegevens nodig.

Inloggegevens aanvragen

Om btw terug te vragen, hebt u inloggegevens nodig. Met het hulpmiddel Aanvraag inloggegevens voor terugvragen btw uit andere EU-landen komt u te weten of u inloggegevens kunt aanvragen. Het hulpmiddel brengt u naar het juiste formulier om inloggegevens aan te vragen. U moet via dit hulpmiddel ook inloggegevens aanvragen als uw fiscaal dienstverlener uw teruggaafverzoek verzorgt.

Ook het aanvragen van (nieuwe) inlogcodes kan circa twee weken vergen. Wacht dus ook niet tot het laatst met aanvragen van de inloggegevens.

Meer informatie

  • Hoe u btw terugvraagt en een verzoek corrigeert leest u op belastingdienst.nl.
  • Hebt u btw betaald in een ander EU-land? Over goederen of diensten uit een niet-EU-land en u doet daar geen btw-aangifte? U kunt deze btw dan makkelijk terugvragen uit dat EU-land via de Nederlandse belastingdienst.
  • Om via de Nederlandse belastingdienst btw terug te vragen uit een ander EU-land moet u aan voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dit zijn, leest u bij Wanneer kunt u een verzoek doen.
  • Uw teruggaafverzoek moet binnen zijn vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover u btw terugvraagt. Verzoeken die hierna binnenkomen, worden mogelijk door het andere EU-land niet meer in behandeling genomen.

Vanzelfsprekend kunnen wij teruggaaf verzoeken buitenlandse btw voor u verzorgen en indienen. Heeft u verdere vragen over btw? Neem dan contact op met een van onze btw-specialisten. We helpen u graag verder!

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. P.P.S.C. (Pieter) Tielemans, Belastingadviseur bij HLB Van Daal in Gemert.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)492 36 12 48
mr. P.P.S.C. (Pieter) Tielemans