Menu
Actueel

‘Wij zijn de enige die opbrengst van zonnepanelen 100% garandeert’

Gepubliceerd op

Min of meer toevallig kwam Roel van den Berg in aanraking met de wereld van zonne-energie. In een turbulente markt groeide zijn bedrijf Autarco in slechts enkele jaren uit tot een autoriteit, dankzij een uniek concept: Autarco is de enige producent van zonnestroomsystemen die een garantie geeft op de opbrengst van de systemen. En zelfs geld terugstort als die opbrengst onverhoopt toch niet wordt gehaald.

‘Wij zijn de enige die opbrengst van zonnepanelen 100% garandeert’

Roel van den Berg (35) vertrok als student aan de TU Eindhoven voor zijn afstudeerstage naar wereldstad Shanghai, waar hij in opdracht van Philips Azië de geografische dynamiek van China in kaart bracht. Een fantastische opdracht, die ervoor zorgde dat hij het land goed leerde kennen. Hij besloot er te blijven en ging in 2007 als zelfstandig consultant aan de slag, om westerse bedrijven te helpen zakendoen in China. Eén van zijn eerste opdrachtgevers kocht zonnepanelen in. Het was Roel’s taak om betrouwbare leveranciers te vinden en kwaliteitscontroles te doen. “Zonne-energie was booming business in China”, blikt Roel terug op die periode. “Aan de supply-kant was ongelooflijk veel aanbod en aan marktzijde kwam het rooftop-segment opzetten, waar eerder juist de megagrote openveldsystemen domineerden. Een huiseigenaar of een MKB’er in het rooftop-segment verlangt, net als de institutionele belegger, zekerheid over de opbrengst van zijn investering, maar zij moesten genoegen nemen met een verwachting in plaats van een prestatiegarantie. Dat komt omdat elk rooftop-systeem relatief klein is, waardoor er geen schaal is om professionele meetapparatuur te plaatsen. Bovendien worden alle onderdelen door verschillende merken geleverd die uitsluitend garantie kunnen geven op specifieke onderdelen en dus niet op het totale systeem.” 

Totaalsysteem

De ondernemende Roel zag een kans, besloot zijn consultancy-werkzaamheden te beëindigen en ging in 2011 van start met Autarco. Uitgangspunt: Autarco is een merk dat complete zonne-energiesystemen levert met een meetbare en gegarandeerde kWh-opbrengst. Hij legt uit: “Autarco levert geen losse componenten, maar biedt als merk een totaalsysteem. We ontwikkelen en produceren alle onderdelen zelf, monitoren continu de opbrengsten van alle installaties en kunnen daardoor iedere eindgebruiker een waterdichte garantie geven op de opbrengst. We installeren de systemen niet zelf, maar werken met een netwerk van dealers die zorgen voor een goed advies, een vakkundige installatie en onderhoud.”

‘Om de aarde te beschermen, moeten we haast maken met zonne-energie’
ROI-garantie

Geen geschatte opbrengst, maar een niet-goed-geld-terug kWh-garantie, dat is uniek in de branche. “Vooral grotere bedrijven vinden de ROI-garantie (return on investment – red.) fantastisch, maar dat geldt natuurlijk ook voor particulieren, waar we eveneens aan leveren. Wordt de kWh-opbrengst toch niet gehaald, dan keren wij het verschil tegen een vooraf afgesproken prijs uit. Die afspraken leggen we voor een meerjarige periode vast.” Sinds oktober 2017 kan Autarco zijn klanten een extra zekerheid bieden: de Autarco-garantie is gedekt door Lloyd’s of London. Roel is er bijzonder trots op. “Lloyd’s of London heeft uiteraard de kwaliteit van onze systemen uitvoerig geaudit. Dankzij deze dekking zijn de eigenaren van een Autarco-systeem altijd verzekerd van hun ROI, zelfs als Autarco zou ophouden te bestaan. Ik hoop dat we hiermee nóg meer overtuigingskracht bieden. Want er is nog steeds te veel terughoudendheid rond zonne-energie; veel nieuwbouw wordt niet duurzaam gebouwd. Terwijl ik oprecht geloof dat er geen andere oplossing is. De aarde heeft zwaar te lijden onder onze consumptie; fossiele brandstoffen raken snel op. Om de aarde te beschermen, moeten we haast maken.”

‘De Autarco-garantie is gedekt door Lloyd’s of London’
Kanteling

Gestart in Shanghai, besloot Roel in 2014 terug te keren naar Nederland, om vanuit Eindhoven de Europese markt te bewerken. Zijn zakelijk partner Dan Horan houdt nog altijd kantoor in Shanghai; inmiddels zijn er ook kantoren in Londen en het Australische Chatswood. Waar wil Roel met Autarco naar toe? “Over vijf jaar hopen we één van de bedrijven te zijn die daadwerkelijk een kanteling teweegbrengen. Een oplossingsgericht bedrijf, dat eindgebruikers van zonne-energiesystemen volledig ontzorgt.” 

Doelen bereiken

Roel heeft duidelijk voor ogen hoe hij zijn doelen wil bereiken. Hij vertelt: “Nederland, Engeland en België zijn in Europa onze belangrijkste markten. Vanuit China beleveren we ook diverse andere landen. Mijn plan is om Nederland eerst als thuismarkt uit te bouwen.” Sinds september 2017 is het Nederlandse dealernetwerk flink versterkt dankzij een samenwerking met Technische Unie, de grootste technische groothandel van Nederland. Op zoek naar een andere accountant met een adviserende rol kreeg Roel het advies contact op te nemen met HLB Van Daal; sinds begin 2017 is de samenwerking een feit. “We werkten eerder samen met een lokaal kantoor. HLB Van Daal is dat ook, maar zit daar waar wij ook zitten. In Shanghai bijvoorbeeld. HLB heeft zijn zaken goed voor elkaar. De IT-systemen werken prettig en dat zorgt ervoor dat we ons geen zorgen hoeven te maken. We hebben zelf geen administrateur in dienst; HLB regelt alles. Het is ook prettig sparren met elkaar. Deze samenwerking stelt ons mede in staat om de volgende stap te zetten.”

Feiten & cijfers Autarco
  • Management: Roel van den Berg (oprichter / CEO) en Dan Horan (COO)
  • Opgericht: 2011
  • Kantoren in Nederland (Eindhoven), China (Shanghai en Hong Kong), UK (Londen) en Australië (Chatswood)
  • Aantal medewerkers: 15
  • Samenwerking met HLB Van Daal, Veghel-Uden-Gemert: sinds begin 2017
  • Contactpersoon: Frank Peters, accountant
Feiten & cijfers zonne-energie
  • De hoeveelheid zonne-energie die de operationele Autarco-systemen op dit moment opwekken, staat ongeveer gelijk aan het jaarverbruik van zo’n 10.000 Nederlandse huishoudens, maar de omvang groeit enorm snel.
  • “Nederland is slechts een stipje op de wereldkaart; in ons land wordt jaarlijks 600 MWp (megawatt-piek) aan zonne-energie geïnstalleerd”, aldus Roel van den Berg. “Ter vergelijking: in China gaat het nu om 40 GWp (gigawatt). Daarmee heeft het land Duitsland, dat jarenlang koploper was in zonne-energie, inmiddels ingehaald.” 
  • Voor veel MKB'ers is er SDE+-subsidie beschikbaar voor investering in zonne-energie. Met deze subsidies zijn jaarlijkse rendementen van >18% haalbaar.

www.autarco.com