Menu
Insolventierecht

Juridisch advies insolventierecht

Juridisch advies insolventierecht

Advies insolventierecht

Insolventierecht of faillissementsrecht is het rechtsgebied waarmee een ondernemer liever niet in aanraking komt. Toch is het raadzaam om juridisch advies over insolventie in te winnen, ook als dat helemaal niet aan de orde is. De juristen van HLB Van Daal adviseren hoe risico’s als gevolg van een eventuele insolventie zijn te voorkomen danwel te beperken. Ook staan we ondernemers bij in geval van een faillissementsaanvraag, een uitgesproken faillissement of wanneer een debiteur failliet gaat. Lees op deze pagina meer over onze advisering en brede expertise op het gebied van insolventie- of faillissementsrecht.

Op deze pagina leest u meer over onze advisering en diensten op het gebied van insolventierecht. Of vraag direct een vrijblijvend advies aan.

Advies insolventierecht aanvragen

Specialist insolventierecht

Indien een onderneming in zwaar weer verkeert, is het niet direct noodzakelijk om het faillissement aan te vragen. Onze ervaren juristen staan klaar voor ondernemers die met een insolventie te maken krijgen. Door tijdig maatregelen te treffen, zoals het vestigen van zekerheden en het aanpassen van de structuur, streven we ernaar de vervelende gevolgen van een eventueel faillissement te voorkomen. Ook wanneer een onderneming wordt geraakt door het faillissement van een debiteur bieden we ondersteuning.

Bestuurders-aansprakelijkheid voorkomen

Er is sprake van bestuurdersaansprakelijkheid als uit onderzoek door de curator blijkt dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of onbehoorlijk bestuur. Dit is uiteraard te voorkomen. Onze juristen brengen eventuele risico’s rond bestuurdersaansprakelijkheid in kaart en adviseren ondernemingen over de structuur en te ondernemen actiepunten. Met een helder juridisch advies helpen we juridische en financiële problemen te voorkomen voor bestuurder(s) en onderneming.

Advies bestuurdersaansprakelijkheid aanvragen

Incasso

Incasso kan worden ingezet als een betaling uitblijft. De praktijk leert dat het kan leiden tot ingewikkelde juridische conflicten, met mogelijk zelfs een aanvraag tot faillissement als gevolg. Onze juristen ondersteunen ondernemers bij incassovraagstukken met advies op maat. Uitgangspunt is het voorkomen van een langdurig juridisch geschil of rechtszaak.

Advies incasso aanvragen

Surseance van betaling

Surseance van betaling wordt vaak beschouwd als de voorbode van een faillissement. Het is echter allereerst een poging om een faillissement te voorkomen. De bewindvoerder zal immers samen met de ondernemer orde op zaken proberen te stellen. Een surseance kan een bedrijf dus door een moeilijke periode heen loodsen. Wordt u als schuldeiser geconfronteerd met de surseance van een afnemer? Ook dat leidt tot vragen. Onze juristen adviseren ondernemers bij surseance van betaling en beantwoorden al uw vragen.

Advies surseance van betaling aanvragen

Faillissementsscan: wat zijn de risico’s?

Een faillissementsscan is een belangrijke voorzorgsmaatregel, ook als er geen vuiltje aan de lucht lijkt. Met de faillissementsscan brengen onze juristen risico’s en aandachtspunten aan het licht. Zo weet u waar uw bedrijf staat en of het bestand is tegen een mogelijk faillissement. Bij deze nulmeting werken we nauw samen met onze accountants, fiscalisten en andere specialisten. U krijgt advies hoe u juridische en financiële schade kunt beperken, bijvoorbeeld door (meer) zekerheden te vestigen en de structuur aan te passen.

Advies faillissementsscan aanvragen

Faillissement: vraag tijdig om juridisch advies

Failliet, wat nu? Er komt veel op een ondernemer af als een faillissement dreigt, is aangevraagd of wanneer een leverancier of afnemer failliet gaat. Onze juristen bieden eerste hulp bij een faillissement, waarbij snel en correct handelen van groot belang is. Ondernemers kunnen rekenen op deskundig juridisch advies en praktische ondersteuning, of u nu gefailleerd bent of juist schuldeiser bent. Voorkomen is uiteraard beter dan ‘genezen’: schakel tijdig onze juridische specialisten in.

Advies faillissement aanvragen

Concern-aansprakelijkheid

Concernaansprakelijkheid is aan de orde wanneer een dochtermaatschappij in de problemen komt. De moedermaatschappij kan voor schulden worden aangesproken of aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortkomt uit het handelen van een dochtermaatschappij. Met mogelijk ingrijpende gevolgen voor het gehele concern. Onze juristen adviseren ondernemingen over de structuur en zekerheden ten aanzien van uitstaande vorderingen. We helpen problemen voor het gehele concern te voorkomen.

Advies concernaansprakelijkheid aanvragen

Zekerheidsrecht

Door zekerheden te vestigen, beperken ondernemers de risico’s van het ondernemerschap. Met een zekerheidsrecht is de kans het grootst dat een (geld)vordering wordt betaald: als de schuldenaar in verzuim raakt of failliet gaat, zijn er zekerheidsrechten uit te winnen. Zekerheid vestigen kan bijvoorbeeld door middel van pand- of hypotheekrecht. Onze juristen adviseren u over dergelijke voorzorgsmaatregelen, leggen afspraken schriftelijk vast en staan u bij indien zekerheden verhaald moeten worden.

Advies zekerheidsrecht aanvragen


Veelgestelde vragen over insolventierecht

Juristen isolventierecht

De juristen van HLB Van Daal helpen ondernemers bij juridische vraagstukken rondom insolventierecht. We voorzien ondernemers van juridisch, oplossingsgericht advies en ondersteunen met praktische zaken, met het doel een lange nasleep van een faillissement of financiële schade te voorkomen danwel te beperken.

✓ Team van ervaren insolventierecht juristen
✓ Tevens gespecialiseerd in ondernemings-, arbeids-, familie- en contractenrecht en privacywetgeving/AVG
✓ HLB Van Daal biedt een fullservice dienstverlening
✓ Uw bedrijfsadviseur is uw sparring partner en aanspreekpunt voor ál uw vragen
✓ HLB Van Daal is altijd dichtbij in Noord-Brabant, Limburg en Amsterdam
✓ Sterk internationaal netwerk: 800 HLB-kantoren in 150 landen

Vraag direct vrijblijvend advies aan

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. M. (Marieke) Hendrikx, Jurist bij HLB Van Daal in Waalwijk.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)416 33 05 05
mr. M. (Marieke) Hendrikx