Delen
Check uw WOZ-waarde! | HLB Nederland
Menu
Actueel

Check uw WOZ-waarde!

Gepubliceerd op

Als het goed is, ontvangt u binnenkort de nieuwe WOZ-waarde van uw woning en/of bedrijfspand. Zoals u wellicht heeft gehoord kloppen de WOZ-waardes niet altijd. Dit kan leiden tot het betalen van extra belasting. Ook is de WOZ-waarde bepalend voor uw eigen woningforfait.

Check uw WOZ-waarde!

Peildatum 1 januari 2022

De peildatum voor de bepaling van de WOZ-waarde is 1 januari 2022. Dat wordt bepaalt door de gemeente. De gemiddelde waardestijging van woningen was maar liefst met 8,6% gestegen per 1 januari 2022. Dit is ten opzichte van de peildatum 1 januari 2021.

Taxatie

Het kan nuttig zijn om een taxatie uit te voeren van uw woning. De gemeente gaat namelijk uit van de waarde van een gering aantal andere woningen. Deze waarde wordt dan ook gebruikt voor de andere woningen in de buurt. Daarnaast baseert de gemeente de WOZ-waarde ook op recente verkoopcijfers. 

Individuele afwijkingen

Een pand met achterstallig onderhoud heeft een lagere WOZ-waarde dan hetzelfde pand dat net een opknapbeurt heeft gekregen. De gemeente kan uitgaan van het pand dat een opknapbeurt heeft gekregen en deze WOZ-waarde ook opleggen voor het pand met achterstallig onderhoud. Dit is een individuele afwijking wat kan zorgen voor een lagere WOZ-waarde dan is opgelegd. Maar ook andere afwijkingen kunnen een rolspelen, zoals de omgeving. 

Hoe checken?

De WOZ-waarde kunt u op meerdere manieren checken. Voor panden kan dit bij de gemeente. Zij kunnen nagaan hoe de waardering van de WOZ-waarde tot stand is gekomen. Woningen kunnen gratis gecheckt worden via www.wozwaardeloket.nl. Daarnaast is het nog een optie om tegen een vergoeding van € 2,80 bij het Kadaster een overzicht te krijgen van recente verkoopprijzen van naastliggende woningen (zie www.kadaster.nl/producten/woning/koopsominformatie).

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met R.A. (Rosalinde) Stasse RB, Fiscalist bij HLB Nannen in Emmen.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)591 61 23 77
R.A. (Rosalinde) Stasse RB