Delen
Data-analyse als tool bij controle van de jaarrekening | HLB Nederland
Menu
Actueel

Data-analyse als tool bij controle van de jaarrekening

Gepubliceerd op

In een wereld waarin data een steeds belangrijkere rol inneemt, hebben steeds meer accountantsorganisaties data-analysetechnieken omarmd als een krachtige tool die onder meer wordt ingezet bij de controle van een jaarrekening.

Data-analyse als tool bij controle van de jaarrekening

De inzet van data-analysetechnieken stellen accountants in staat om grote hoeveelheden gegevens efficiënt te verwerken en waardevolle inzichten genereren die traditionele controlemethoden kunnen overstijgen. Onder andere het gebruik van (handmatige) steekproeven is hierdoor steeds minder noodzakelijk.

Diepgaande analyse

De toepassing van data-analysetechnieken in het proces van de controle van een jaarrekening maakt het mogelijk om patronen, trends en uitzonderingen in financiële gegevens te identificeren en te begrijpen. Het stelt onze controleteams bovendien in staat om diepgaandere analyses uit te voeren in vergelijking met een aantal jaar geleden, (nieuwe) risico's te identificeren en afwijkingen te ontdekken die anders mogelijk over het hoofd zouden worden gezien. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit en nauwkeurigheid van de controle, maar ook de efficiëntie van het proces.

Focus op potentiële risico's

Ten opzichte van een traditionele controleaanpak stelt de inzet van data-analysetechnieken onze controleteams in staat om grote datasets uit meerdere applicaties te verkennen en te analyseren in een veel kortere tijdsspanne dan voorheen mogelijk was. Zodoende kunnen snel relevante inzichten voor de controle worden gegenereerd en het stelt ons bovendien in staat om de focus te leggen op uitzonderingen en potentiële risico's, in plaats van handmatig gegevens te verwerken en te controleren.

Process mining

Een mogelijk volgende stap in de toepassing van data-analyse binnen het controleproces van een jaarrekening betreft de inzet van process mining. Dit is een analytische techniek die wordt gebruikt om inzicht te krijgen in en te begrijpen hoe bedrijfsprocessen daadwerkelijk verlopen op basis van de vastgelegde gegevens in IT-systemen, zoals ERP-systemen, logboeken en andere bronnen van procesgegevens.

Benieuwd wat data-analyse voor uw onderneming inzichtelijk kan maken? Neem contact met ons op!

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met Bas Sluis MSc RA, Partner bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)30 605 85 11
Bas Sluis MSc RA