Menu
Actueel

Prinsjesdag 2021: Extra geld voor ondernemers voor klimaatmaatregelen

Gepubliceerd op

Klimaat is één van de speerpunten voor de Miljoenennota 2022. Het demissionaire kabinet wil ondernemers in 2022 via subsidies extra helpen met verduurzamen. Maar wat betekenen de nieuwe regeerplannen voor uw onderneming?

Prinsjesdag 2021: Extra geld voor ondernemers voor klimaatmaatregelen

De subsidieplannen zijn onderdeel van een totale, extra, investering van 6,8 miljard euro in klimaat. Doel hiervan is verdere invulling te geven aan het Urgenda vonnis en te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. De voorgestelde maatregelen bestaan voornamelijk uit aanpassingen in bestaande wetgeving. Het budget voor de SDE++-subsidies gaat omhoog met 3 miljard euro. Voor de overstap naar elektrisch rijden voor zowel ondernemers als particulieren komt 600 miljoen euro extra vrij, onder meer via de SEBA-regeling. Ook is 1,3 miljard  gereserveerd voor groenere energie-infrastructuur en CO2-reductie in de industrie.

Hieronder een selectie uit de al bestaande regelingen per thema:

1. Energiezuinige gebouwen

REGELINGEN

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Van de ISDE-regeling kunt u gebruik maken als u uw (bedrijfs)pand duurzaam wil verwarmen met een warmtepomp of zonneboiler. De regeling geldt ook voor het kleinschalig opwekken van energie met behulp van zonnepanelen en windmolens.

  • Energie-investeringsaftrek

Voor energiebesparende maatregelen die voorkomen op de Energielijst kunt u 45,5% van uw investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, waardoor u belastingvoordeel hebt.

2. Duurzame energie

REGELINGEN

  • Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)

De SDE++ subsidie kunt u gebruiken voor het opwekken van hernieuwbare energie. Ook als u investeert in het produceren van hernieuwbare elektriciteit, warmte, gas of een combinatie van beide kunt u een beroep doen op de regeling. Let wel op de openingstermijnen en het beschikbare budget. 

  • Subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM)

Met de subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM) kunt u een energieadviseur inhuren voor energieadvies. De SVM biedt ook ondersteuning bij het uitvoeren van 1 of meer van de adviezen.

3. Groener rijden

De overheid zet al langer in op maatregelen voor rijden zonder vervuilende uitstoot. Wel wijzigen ieder jaar de regelingen waar u gebruik van kunt maken.

REGELINGEN

  • Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s

Vanaf medio maart 2021 kunt u in aanmerking komen voor een subsidie van 10% op de aanschafkosten van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto

  • Subsidie Emissieloze Personenauto’s Particulieren

Bent u een particulier en koopt/leaset u privé een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling is voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto's. U kunt één keer in aanmerking komen voor de subsidie als u voldoet aan de voorwaarden. Deze regeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Het subsidiebudget voor ieder jaar heeft een maximum. Het budget voor subsidie in 2021 voor nieuwe en gebruikte auto's is op. Vanaf 3 januari 2022 9:00 uur kunt u weer aanvragen. https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp