Delen
Samenwerking SAPRO | HLB Nederland
Menu
Actueel

Samenwerking SAPRO

Gepubliceerd op

De arbeidsmarkt voor accountants in Nederland is krap. In onze samenstel- en adviespraktijk merken we al dat we moeizaam vacatures kunnen invullen. In onze controlepraktijk is de uitdaging nog veel groter. Zeker met de aanstaande betrokkenheid van onze accountants bij CSRD-rapportages van onze klanten.

Samenwerking SAPRO

Dat betekent natuurlijk zuinig zijn op onze medewerkers, maar om verloop te compenseren en groei te faciliteren zijn we in de loop van 2022 op zoek gegaan naar partners in het buitenland. Hoewel we met meerdere partners gesproken hebben, zijn we uiteindelijk bij SAPRO uitgekomen. SAPRO heeft over het algemeen jonge en ambitieuze Zuid-Afrikaanse accountants in dienst en detacheert deze bij accountantsorganisaties over de hele wereld. De meeste accountants hebben een SAICA opleiding achter de rug, het equivalent van een master-opleiding accountancy. Ze brengen 4-7 werkervaring met zich mee en dat is bij ons precies de doelgroep waar het moeilijk is om vacatures in te vullen. Bijkomend voordeel, de medewerkers spreken veelal Afrikaans en hebben dus enige voorkennis van onze taal. Daarnaast is er met Zuid-Afrika geen tijdsverschil, waardoor we gedurende de werkweek samen in teams kunnen werken. 

Positieve ervaringen

In januari 2023 zijn we gestart met de eerste SAPRO-medewerkers. Onze ervaringen vooralsnog zijn positief. Natuurlijk is er sprake van enige inefficiëntie door de taalbarrière en de nieuwe klanten en opdrachten, maar de leercurve is steil. De betrokkenheid en dankbaarheid van deze SAPRO-medewerkers om met ons te kunnen werken is daarnaast aanstekelijk. Ook zorgt de introductie van de Engelse taal als bijna dagelijkse bezigheid voor een mooie dynamiek binnen de organisatie. Komende periode evalueren we de samenwerking met SAPRO en maken we plannen voor de toekomst. In plaats van ‘fill the gap’ naar een meer strategische samenwerking voor de lange termijn. In die evaluatie betrekken we ook de ervaringen van onze klanten. Hoewel het een oplossing voor een uitdaging kan zijn, blijft kwaliteit natuurlijk van belang. Hoe wordt die kwaliteit ervaren en wat zijn voor onze klanten belangrijke voor- en nadelen van deze samenwerking. Dat weten we na dit aanstaande drukke eerste halfjaar van 2024 en vandaar uit weer verder. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd, maar de eerste voortekenen zijn positief wat ons betreft.

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met drs. Frank Verleg RA, Partner bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel + 31 (0)30 605 85 11
drs. Frank Verleg RA