Delen
Fiscaalvriendelijk verduurzamen als particulier en ondernemer | HLB Nederland
Menu
Actueel

Fiscaalvriendelijk verduurzamen als particulier en ondernemer

Gepubliceerd op

Verduurzamen is al jaren een hot topic. We zien bijvoorbeeld steeds meer zonnepanelen in Nederland en onlangs bepaalde de rechtbank in Den Haag dat multinational Shell haar CO2-uitstoot (sneller) drastisch moet verminderen om klimaatverandering tegen te gaan. Wat kunnen particulieren en MKB-ondernemers doen? Welke (fiscale) faciliteiten bestaan er om de terugverdientijd van investeringen te verkorten? Wij presenteren u een overzicht van de meest gebruikte regelingen.

Fiscaalvriendelijk verduurzamen als particulier en ondernemer

Ondernemers

Sommige ondernemers zijn op grond van de Energiebesparingsplicht al bezig met het besparen van energie. MKB-ondernemers die niet onder deze verplichting vallen hebben zelf vaak te weinig tijd om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen. Daarom komt de Rijksoverheid met een nieuwe subsidieregeling voor energieadvies. De overheid vergoedt tot 80% van de kosten voor het advies en de ondersteuning. De subsidie is beschikbaar voor MKB-bedrijven met een energieverbruik van minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas, die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen.

Aanvragen van deze subsidie is mogelijk vanaf 1 oktober 2021 via https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/svm

Duurzame investeringen

De verschuldigde vennootschapsbelasting kan worden verminderd door toepassing van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Voor duurzame investeringen geldt daarnaast nog de mogelijkheid van de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA). 

Met de MIA profiteert u bijvoorbeeld van een extra investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Vanaf het jaar 2020 kan de MIA zelfs oplopen tot 45%. Een tijdige melding bij het RVO is van belang (binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting). De MIA is bijvoorbeeld van toepassing op de aanschaf van een elektrische auto.        

Indien u hierover meer informatie wilt krijgen, verzoeken wij u graag om contact met ons op te nemen.

Verduurzamen onroerend goed (ISDE-subsidie)

Ook ondernemers kunnen gebruikmaken van de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en/of windturbine.

Het aanvragen van de subsidie verloop via het RVO

Ook eigenaren van te verhuren woningen kunnen een beroep doen op de zakelijke ISDE-subsidie.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

Bent u binnen uw onderneming bezig met het verduurzamen van producten of het productieproces? Dan komt uw bedrijf mogelijk in aanmerking voor de WBSO. In de praktijk kan dit betekenen t dat u minder loonheffing hoeft af te dragen.

WBSO kan alleen worden aangevraagd voor toekomstige werkzaamheden. Een aanvraag dient u dus altijd vooraf in te dienen.

Indien u hulp nodig heeft bij het aanvragen van een WBSO, verzoeken wij u graag om met ons contact op te nemen.

Particulieren

Financieren van duurzame investeringen

Voor duurzame investeringen zijn vaak aantrekkelijke financieringsmogelijkheden beschikbaar, kijk bijvoorbeeld eens op www.energiebespaarlening.nl (een fonds dat werkt in opdracht van de Rijksoverheid).

Zonnepanelen

Voor zonnepanelen is het niet meer mogelijk om een subsidie te ontvangen van de Rijksoverheid. Wel zijn er andere financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

  1. Teruggaaf van BTW over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen;
  2. Gebruik maken van de salderingsregeling. De zelf opgewekte energie kan worden terug geleverd aan het net. Aan het einde van het jaar wordt de eigen stroomopwekking zonnepanelen weggestreept tegen de verbruikte energie. Vanaf 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031. Het zelf opslaan van opgewekte energie in een batterij kan ook een interessante optie zijn. 

Verduurzamen woning (ISDE-subsidie)

Het verduurzamen van een oudere woning zal vaak leiden tot een besparing op de energierekening.

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan een woningeigenaar subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen (denk aan het isoleren van spouwmuren, gevels, vloeren, daken of het aanbrengen van dubbel glas). 

Hoe hoog de subsidie bedraagt, hangt af van wat voor investering u uitvoert. Voor een warmtepomp kunt u bijvoorbeeld een subsidiebedrag ontvangen tussen de € 500 en € 2.500.

Het aanvragen van de subsidie verloopt via het RVO

Particulieren die woningen verhuren, kunnen een beroep doen op de zakelijke ISDE-subsidie, zie daarvoor het onderdeel verduurzamen onroerend goed door ondernemers hieronder.

Aanpassingen aan dak, tuin en waterberging (klimaatadaptatie)

Gemeenten geven subsidies voor het groener maken van daken en/of tuinen en het opvangen van regenwater. Extra groen en het opvangen van regenwater zorgt voor minder wateroverlast en -schade. Ook nemen bomen, struiken en planten water op en hebben ze een verkoelend effect tijdens warme weer. Ook het riool zal bijvoorbeeld minder snel overstromen. 

Groene beleggingen

Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling voor vermogensrendementsheffing in box 3. Voor het jaar 2021 geldt een maximale vrijstelling van € 60.429 per persoon. Daarnaast krijgt u een extra heffingskorting van 0,7% van het bedrag van de vrijstelling.

Meer informatie en een overzicht van de groene beleggingen kunt u vinden op de website van de Belastingdienst.  

Giften aan groene doelen met een ANBI status

Een gift aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) is aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting (let wel op de inkomensafhankelijke drempel). Er bestaan ook groene doelen met een ANBI-status.

Duurzame/elektrische auto

Overweegt u om een nieuwe auto aan te schaffen of (via uw werkgever) te gaan leasen? Laat u dan door de dealer goed informeren over de (fiscale) voordelen van een elektrische auto. De Rijksoverheid biedt subsidies voor de aanschaf van nieuwe en gebruikte auto’s. Voor 2021 is het potje al leeg, maar in 2022 kan voor een nieuwe/gebruikte auto € 3.350 respectievelijk € 2.000 subsidie worden aangevraagd). Daarnaast geldt (in ieder geval tot 2025) een vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting. Op lokaal niveau zijn in sommige gevallen nog extra subsidies mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van laadpalen. 

De reguliere bijtelling in het kader van privégebruik voor een auto van de zaak is momenteel 22%. Voor een elektrische auto gelden ook de komende jaren nog gunstigere tarieven:

Tenaamstelling in

Bijtelling over eerste € 40.000 aan cataloguswaarde

2021

12%

2022 t/m 2024

16%

2025

17%

Vanaf 2022 wordt de cataloguswaarde waarover de korting op het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s geldt verlaagd naar € 35.000. Vanaf 2023 wordt de cataloguswaarde verlaagd naar € 30.000.  

Kies een specialist bij jou in de buurt:

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. E. (Bert) Nannen, Vennoot / Fiscalist bij HLB Nannen in Groningen.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)50 526 65 33
mr. E. (Bert) Nannen

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met drs. Taco Holwerda, Partner bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)30 605 85 11
drs. Taco Holwerda

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. E. (Bert) Nannen, Vennoot / Fiscalist bij HLB Nannen in Groningen.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)50 526 65 33
mr. E. (Bert) Nannen

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met HLB Witlox Van den Boomen, Algemene contactgegevens bij HLB Witlox Van den Boomen in Waalre.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)402 21 58 05
HLB Witlox Van den Boomen

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met HLB Witlox Van den Boomen, Algemene contactgegevens bij HLB Witlox Van den Boomen in Waalre.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)402 21 58 05
HLB Witlox Van den Boomen

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. J.M.M. (Hans) Blankendaal, Partner bij HLB Amsterdam in Amsterdam.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)6 22 66 29 77
mr. J.M.M. (Hans) Blankendaal

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met drs. Taco Holwerda, Partner bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)30 605 85 11
drs. Taco Holwerda

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met R. (Rob) Huisman, Senior Belastingadviseur bij HLB Den Hartog in Rotterdam.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)10 278 11 00
R. (Rob) Huisman

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met R. (Rob) Huisman, Senior Belastingadviseur bij HLB Den Hartog in Rotterdam.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)10 278 11 00
R. (Rob) Huisman