Menu
Actueel

HLB Shift “Wij gaan daarheen waar we in de toekomst sterk denken te zijn”

Gepubliceerd op

In 1989 ging Gerry Nordkamp van start met Westfalen Gassen Nederland BV, een dochteronderneming van het Duitse bedrijf Westfalen AG dat in 1923 werd opgericht. Nordkamp startte aan huis en betrok in juni 1990 een nieuwgebouwd pand op industrieterrein Kloosterlanden in Deventer, waar het bedrijf nog altijd is gevestigd. Westfalen is gespecialiseerd in industriële gassen, koudemiddelen en levensmiddelengassen en levert aan onder meer de medische sector, de foodindustrie, automotive en vele andere sectoren. Er werken 57 mensen bij Westfalen Gassen Nederland en nog eens 60 mensen bij Westfalen Medical.

Westfalen Gassen Nederland BV

Gerry Nordkamp en Harm Stellingwerff         www.westfalengassen.nl 

De airco in uw auto, de koelingen in de supermarkt, de verwarming, geavanceerde las- en snijapparatuur in de industrie: voor ongekend veel producten en handelingen die we in onze woon- en werkomgeving tegenkomen, is gas nodig. Westfalen Gassen Nederland is één van de belangrijkste leveranciers van industriële gassen, medicinale gassen en levensmiddelengassen. De Nederlandse markt voor gassen telt weinig spelers, maar het is bijzonder moeilijk om als nieuwkomer de markt te betreden, zo vertelt directeur Gerry Nordkamp. Toch deed hij het, in 1989. Met op dat moment al bijna zeventien jaar ervaring in industriële gassen startte hij een Nederlandse vestiging van het Duitse Westfalen AG. Hij bewerkte de Nederlandse markt echter met een nieuw business model. Hij zette een landelijk dekkend netwerk op van depots waar de gassen van Westfalen verkrijgbaar zijn. De depots werken ieder op basis van een franchiseovereenkomst, met een grote vrijheid van handelen. Gerry Nordkamp licht toe: “Normaliter fungeert een depot als distributiepunt. Onze werkwijze is uniek in de markt. De depots zijn het verlengstuk van onze organisatie.”

Marktleider

In een markt die volgens Gerry Nordkamp dus als verdringingsmarkt is te typeren, wist Westfalen Gassen Nederland vanaf 1989 snel voet aan de grond te krijgen. Gestaag breidde het netwerk zich uit tot de huidige  omvang van 72 depots en 4 dispo’s (grote depots – red.). Daarmee is nagenoeg iedere ‘witte vlek’ gevuld. Ook aan producten- en dienstenzijde heeft Westfalen Gassen Nederland zich sterk ontwikkeld. Zo’n 25 jaar geleden ging het bedrijf in aanvulling op industriële gassen van start met koudemiddelen, nodig voor het industrieel koelen van onder meer voedingsproducten. Het marktaandeel in koudemiddelen bedraagt inmiddels zo’n 40%; in specifieke sectoren zoals de automotive is het aandeel fors hoger. In 2004 betrad de ondernemende Nordkamp de medische sector met medicinale gassen en aanverwante artikelen, voornamelijk bestemd voor de thuiszorg. Deze stap was zo succesvol dat het bedrijfsonderdeel in 2011 verder ging als zelfstandige bv: Westfalen Medical. Het bedrijf is inmiddels zelfs marktleider en heeft 60 mensen in dienst. Gerry Nordkamp is ook hiervan algemeen directeur, samen met Perry Sanders, die de dagelijkse leiding in handen heeft. Manager HR & Finance Harm Stellingwerff is ook voor Westfalen Medical eindverantwoordelijk voor financiële zaken en HR. “Wij gaan daarheen waar we in de toekomst sterk denken te zijn. Het is een kwestie van de niches vinden”, zegt Gerry over de wijze waarop Westfalen zich blijft versterken en vernieuwen.


Innovatie in gassen en mengsels

Helium, stikstof, propaan, acetyleen… Het totale gassenassortiment van Westfalen omvat meer dan 300 gassen en mengsels. Gerry Nordkamp: “Wij zijn dagelijks bezig met het verbeteren van onze producten. Hoe kunnen we door andere combinaties een nóg beter eindproduct maken? Een gas met een nóg hogere zuiverheid? Innovatie vraagt om heel veel specifieke kennis. Binnen ons Duitse moederbedrijf is een groot team research & development werkzaam. Branchemanagers delen voortdurend hun kennis met ons.”

Harm Stellingwerff: “Er zijn niet veel mensen die verstand hebben van gassen. Daarom zorgen wij voor een gedegen opleiding van nieuwe collega’s, met een trainingsprogramma van twee maanden. Ze gaan zelfs een dagje mee met een chauffeur, zodat ze echt alle facetten van ons bedrijf leren kennen.” Gerry: “We prijzen ons gelukkig met goed gekwalificeerde medewerkers. Binnen ons bedrijf is er weinig verloop. Verschillende collega’s vierden al hun 25-jarig dienstverband. Daar zijn we best trots op. Onze mensen zijn de basis voor het succes van Westfalen.”

Foodindustrie

Dat uitgangspunt bracht Westfalen ook naar de foodindustrie, waar de ondernemende Nordkamp eveneens kansen zag. In 2007 realiseerde Westfalen een geavanceerd afvulcentrum in het Gelderse Heteren. Uniek aan het afvulcentrum zijn de twee gescheiden vulhallen, waarvan één hal speciaal is geëquipeerd voor toelevering aan de foodindustrie. “Wij zijn FSSC 22000-gecertificeerd (de wereldwijde standaard voor de gehele voedingsindustrie – red.). Hiervoor gelden zeer specifieke regels”, vertelt Gerry. “In de vulhal mogen bijvoorbeeld geen glazen lampen hangen, om ieder risico uit te sluiten. Want áls er per ongeluk eens glas zou belanden tussen een bundel gasflessen, dan kan dat glas mogelijk in de food-productieketen terechtkomen.” Inmiddels worden er in Heteren jaarlijks maar liefst 300.000 gascilinders afgevuld.

“Wij leveren binnen 2 uur, waar anderen tot wel 48 uur nodig hebben”

Veiligheid op 1

Veiligheid staat binnen het hele Westfalen-concern vanzelfsprekend op nummer 1. Gerry licht toe: “Westfalen Gassen  Nederland hanteert minimaal de Duitse regelgeving – die strenger is dan de Nederlandse – waar nodig aangevuld met Nederlandse wetgeving. We voldoen aan de regels van het BRZO*, dat is de zwaarste categorie. We hebben een veiligheidsadviseur in dienst die tevens onze klanten adviseert. Hij coördineert zelfs trainingen voor de brandweer in den lande en beantwoordt hen tussentijds geregeld specialistische vragen over gas.”

* Nederland telt circa 400 BRZO-locaties. Het BRZO integreert wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsveiligheid, externe veiligheid en rampbestrijding. 

Logistieke organisatie

Westfalen Gassen Nederland belevert dus alle denkbare sectoren, maar richt zich primair op het midden- en kleinbedrijf. Gerry vertelt met trots: “Ons sterke punt is de logistieke organisatie. Wij kunnen razendsnel en goed leveren, dankzij ons sterke depotnetwerk. Dagelijks zijn er vijftien vrachtwagens onderweg. We zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar, zodat de klant altijd beleverd kan worden. Zo’n zeven jaar geleden hebben we stappen gezet om dit logistiek mogelijk te maken en dat heeft ons een verdubbeling van de omzet opgeleverd. Een praktijkvoorbeeld? In supermarkten zie je tegenwoordig geen kleine, losse koelunits meer, er staan lange koelstraten. Als zo’n grote unit uitvalt, moet je daar meteen op acteren, want dan is er dus geen alternatieve koeling om producten tijdelijk naar over te hevelen. Het koelmeubel moet snel weer aan de praat. Wij garanderen dat we de monteurs binnen twee uur gas kunnen leveren, ook ’s nachts. Andere leveranciers hebben daar tot wel 48 uur voor nodig. Deze snelle service en flexibiliteitzijn, in combinatie met onze knowhow, echt onze kracht.”   

Dennis Akkerman

Neem direct contact op met D. (Dennis) Akkerman AA, Extern Accountant bij HLB Nannen in Emmen.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)591 61 23 77
D. (Dennis) Akkerman AA
“Prima sparringpartners” 

Dennis Akkerman: “Vanaf 2005 toen ik bij HLB Nannen begon, ben ik bij de werkzaamheden voor Westfalen betrokken. Het contact was direct prettig. In de loop der jaren passeerden al veel interessante cases de revue, zoals de afsplitsing van Westfalen Medical en de realisatie van het afvulstation in Heteren. Op dit moment zijn wij bezig met een vraagstuk rond vastgoed. Westfalen AG werkt samen met een Duits HLB-kantoor, HLB Dr. Schumacher & Partner in Münster. Dit is praktisch, de lijntjes zijn erg kort.” Gerry Nordkamp: “Bewust zochten wij destijds naar een HLB-accountant met kantoor in Emmen. Dichtbij, dat is praktisch. We zijn nog altijd zeer tevreden over de samenwerking met HLB Nannen. Al ruim 28 jaar worden wij uitstekend ondersteund en dat is zó belangrijk. Zowel fiscalist Edwin Wolters als accountant Dennis Akkerman zijn prima sparringpartners voor ons.”