Menu
Actueel

HLB Shift “Ruiters over de héle wereld kennen Divoza”

Gepubliceerd op

Divoza Horseworld is een van de grootste ruiter-sportspecialisten van Nederland. Het bedrijf heeft zes megastores: in Enschede (OV), Heteren (GD), Staphorst (OV), Zoetermeer (ZH), Harmelen (UT) en Leek (GR). In Leek zijn tevens het hoofdkantoor en centrale magazijn gevestigd. De webshop verwerkt bestellingen uit de hele wereld; pakketjes gaan zelfs richting Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Naast diverse bekende merken voert Divoza ook eigen merken, waaronder de kledinglijn Mondoni en zadellijn Rossner.
“In 1995 hadden we al een webwinkel. Schrikken als er een order binnenkwam!”

Mensen in paardenwinkel

Geert Postema       www.divoza.com

De 63-jarige ondernemer Geert Postema uit Leek (Groningen) denkt nog lang niet aan stop-pen met werken. Hij heeft nog veel te veel plezier in zijn bedrijf Divoza dat gespecialiseerd is in ruitersportartikelen. Het eerste volledige boekjaar is pas net af-gesloten – Divoza en HLB Nannen werken sinds november 2016 samen – maar in deze relatief korte periode hebben ondernemer Geert Postema en HLB Nannen elkaar bijzonder goed leren kennen. “We waren net geswitcht van accountant toen ik al met Bert Nannen richting Duitsland reed om te praten over een eventuele overname. Uurtjes samen in de auto, dan leer je elkaar snel kennen”, lacht Geert Postema. De overname in Duitsland ketste af, maar Geert treurt er niet om. “Het was interes-sant om de Duitse markt te verkennen en ik heb veel geleerd, onder meer over het arbeidsrecht in Duitsland. Ook maakten we kennis met HLB Duitsland.” Dat er in de toekomst alsnog een stap over de grens wordt gezet, kan Geert niet volledig uitsluiten, maar voorlopig is zijn agenda wel gevuld. In november 2017 nam Divoza een winkel in ruitersportbenodigdheden in Harmelen over en de integratie vraagt logischerwijs om aandacht. Zoals ook  de andere vijf Divoza-winkels in Leek, Enschede, Heteren, Staphorst en Zoetermeer én de webshop om zijn aandacht vragen. “Ik ben altijd op kantoor te vinden, sta niet in de winkel”, aldus Geert. “Het bedrijf loopt ook wel door als ik er niet ben, maar ik houd me met erg veel zaken bezig.”

Zaak overnemen

Divoza viert dit jaar het 90-jarig bestaan. Geert Postema begon als 17-jarige in het bedrijf en is er dus al bijna vijftig jaar werkzaam. Ook zijn echtgenote is bij het bedrijf betrokken; zij neemt veel HR-taken op zich. Zoon Erwin was enkele jaren geleden korte tijd bij Divoza werkzaam. “Hij zocht het liever hogerop”, lacht Geert, “hij is piloot.” Dochter Nadine (28) werkt wel in het bedrijf, maar heeft nog niet de ambitie om het familiebedrijf te zijner tijd over  te nemen.

Eigen kledinglijn Mondoni 

“Ik rondde een studie commerciële economie af, maar vond dat eigenlijk niet zo leuk. Ik heb vervolgens een opleiding tot modestyliste gedaan en daar ligt mijn hart”, vertelt Nadine. “Een baan vinden was helaas moeilijk en daarom besloot ik vier jaar geleden om hier aan de slag te gaan. Ik ontwerp onze kledinglijn Mondoni en begeleid de productie ervan en verzorg de inkoop van andere kledingmerken. Daarnaast assisteer ik de marketing-afdeling; met name bij de realisatie van ons Divoza-magazine dat twee keer per jaar verschijnt. Ik had nooit de wens om bij Divoza te werken, toch heb ik het hier erg naar mijn zin. Maar de zaak overnemen? Nee, dat denk ik dus niet.” Verrassend voegt ze eraan toe: “Bovendien ben ik geen paardenmeisje… ik heb het weleens geprobeerd, vooral omdat anderen dat van me verwachtten, maar paardrijden is niks voor mij. Misschien heb ik er vroeger wel téveel van meegekregen”, lacht ze vrolijk. “Ik ben overigens de enige hoor, alle Divoza-collega’s zijn echte paardenmensen.” Vader Geert hoort Nadine’s verhaal glimlachend aan. “Ik laat haar helemaal vrij. We werken fijn samen, maar ik houd me nog niet bezig met mijn opvolging. Stoppen met werken is niet aan de orde. Ik heb er nog altijd ontzettend veel lol in! Als er een container met goederen arriveert, kan ik niet wachten tot hij gelost wordt. Plezier in het werk vind ik het allerbelangrijkste, dat gaat voor mij zelfs boven het resultaat.” Rijdt Geert zelf paard? “Dat heb ik erg lang gedaan, op wedstrijdniveau, ik zat soms wel vijf uur per dag op een paard. Maar mijn vrouw rijdt niet en bovendien vroeg en vraagt de zaak alle aandacht. Dus ik heb al jaren geen paarden meer en rijd niet meer. Dat vind ik niet  erg hoor. Ik heb een erg mooie tijd als springruiter gehad.”

“Er was direct een klik met HLB Nannen” 

Geert Postema werd door zijn notaris geattendeerd op accountant HLB Nannen. “De positieve referentie gaf al vertrouwen. Bij de eerste kennismaking was er direct een klik, we hebben geen andere kantoren meer geconsulteerd”, aldus Geert. “We zijn blij met de manier waarop we samenwerken. De wijze waarop Dennis Akkerman de accountantscontrole insteekt, is prettiger dan ik gewend was; hij is pragmatisch en past bij het bedrijf. Ook fijn is de wijze waarop HLB Nannen op praktische zaken inspringt. Begin december 2016 werd onze controller langdurig ziek. De administratie liep achterstanden op die moeilijk waren in te halen, maar met de hulp van HLB Nannen is het gat aardig gedicht.” Sinds het voorjaar van 2017 werkt HLB-medewerkster Laura Hartwig vier dagen per week op het Divoza-hoofdkantoor in Leek en wanneer nodig, springen andere HLB-collega’s bij. Geert: “In de controleperiode liepen hier wel vier HLB’ers! Ze werken erg snel en foutloos, leveren kwaliteit. Dat is ons uiteraard veel waard.”

Toonaangevend in paardensport

Geert’s vader deed het anders. Hij stopte eind jaren ’70 al met werken, om vervolgens veel te gaan reizen. “Waarbij hij altijd bezig bleef met handel”, lacht Geert. “Kwam ‘ie weer thuis met een partij jassen, die hij hier in no time aan de man bracht.” Geert’s vader was degene die in de jaren ’60 met paardensportartikelen startte. Grondlegger opa Geert Postema ging in 1928 als zelfstandig ondernemer aan de slag. Hij bezocht boeren in de regio om allerlei producten te verkopen; later concentreerde hij zich op kruideniers-waren. Zijn zoon had daar weinig affiniteit mee en zocht andere ‘handeltjes’. Toen hij met zijn gezin begon met paardrijden, introduceerde hij deze sport binnen Divoza. Dromen van Zeeland

dochter Nadine:

“Divoza overnemen?  Ik ben geen paardenmeisje”

Het bedrijf is er groot in geworden en is al jaren toonaangevend in de ruitersport. “Uitgangspunt is dat ruiters hier alles moeten kunnen vinden”, stelt derde generatie Geert. “We voeren ruim 7.000 artikelen, waaronder ook niche-producten. Als een klant iets speciaals zoekt, wil ik geen ‘nee’ verkopen.” Bijzonder zijn de eigen (gecertificeerde) zadelmakerij, de kledingborduurservice en de afdeling rijlaarzen. Trots vertelt Geert dat de ruiters op Prinsjesdag op ‘zijn’ zadels rijden en dat leden van het Koninklijk Huis Divoza regelmatig bezoeken. “Ze zijn erg toegankelijk, maar wij hangen dit niet aan de grote klok. Geen Facebook-berichten bijvoorbeeld!”, voegt hij eraan toe.

Pakketjes naar Japan

Divoza ging al rond 1995 van start met een webwinkel. “Een eenvoudige site op basis van Lotus Notes”, herinnert Geert zich. “In de begintijd was het schrikken als er een online bestelling binnenkwam.” Hoe anders is het nu. Zo’n 40% van Divoza’s omzet wordt gegenereerd door de webshop. Bestellingen komen van over de hele wereld. ”Gisteren nog: pakketjes naar tien landen.  Waaronder Zuid-Korea!”, illustreert Geert. “Hoewel dat een uit-zondering is. Maar we hebben trouwe klanten in Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en in heel Europa.” Divoza investeert flink in de vindbaarheid van de webshop en is erg actief met Google Adwords. 

Zo dicht mogelijk bij klant

“Vroeger besteedden we ons reclamebudget hoofdzakelijk aan print, tegenwoordig is online marketing groter.” Dat Divoza recent een zesde winkel opende, lijkt dan ook tegenstrijdig, maar is van groot belang. “De reisbereidheid van consumenten is beperkt”, weet Geert. “Voor een dure aankoop zoals een luxe rijbroek is men bereid maximaal veertig kilometer te rijden. Vandaar dat we zo dicht mogelijk bij onze klanten willen zitten.” Kansen liggen er vooral in de buitenlandse markt, aldus de ondernemer. “Met name in België en Frankrijk doen we het erg goed.” De ruitersport staat wel onder druk, dus alle hens aan dek. “De recessie sijpelt in deze sport helaas nog wel door, ik noem het wel een na-crisis. Maar de weg naar boven is gevonden.” Geert toont zich dan ook positief: “Als ik nu iemand hoor zeggen ‘ik heb een boerderij bij mijn paard gekocht’, word ik blij.”

Bert Nannen

Neem direct contact op met mr. E. (Bert) Nannen, Vennoot / Fiscalist bij HLB Nannen in Groningen.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)50 526 65 33
mr. E. (Bert) Nannen

Begeleiding bij overname 

“In korte tijd is een behoorlijk intensieve samenwerking ontstaan. Inmiddels hebben we een volledig boekjaar afgesloten. Recent begeleidden we – in samenwerking met HLB Matchers – de overname van de winkel in Harmelen. Tussen de eerste gesprekken en de daadwerkelijke overname heeft best wat tijd gezeten. We hebben de betrouwbaarheid van de cijfers gecheckt, gezorgd voor de contracten, het huurcontract zorgvuldig onder de loep genomen en ondersteuning geboden bij de financiering. Er speelt van alles binnen Divoza, het is een mooi bedrijf.”