Delen
Hoe een IT-scan voor risicobewustwording zorgt bij FinancialLease.nl | HLB Nederland
Menu
Actueel

Hoe een IT-scan voor risicobewustwording zorgt bij FinancialLease.nl

Gepubliceerd op

Financial Lease Nederland BV is één van de grootste aanbieders voor het zakelijk leasen van een auto op basis van een financiallease constructie. Het bedrijf bestaat inmiddels tien jaar en is al ver op het gebied van automatisering. HLB Blömer accountants en adviseurs heeft onlangs de eerste IT-scan voor FinancialLease.nl uitgevoerd.

Hoe een IT-scan voor risicobewustwording zorgt bij FinancialLease.nl

Bij FinancialLease.nl outsourcen ze op dit moment de kantoor en werkplek automatisering bij een externe organisatie. Een bewuste keuze gemaakt in het verleden waardoor de organisatie zich maximaal kan focussen op haar hoofdactiviteit en op kantoor en werkplek automatisering volledig wordt ontzorgd. Verder wordt er voor IT projecten veelvuldig gebruik gemaakt van externe ICT dienstverleners.

‘HLB Blömer accountants en adviseurs heeft de wettelijke controle van de jaarrekening (audit) voor ons verzorgd’, aldus Jerlijn Kasmani, Director Digital Innovation bij FinancialLease.nl. 

Op dit moment maken we een behoorlijke groei door, daarbij komt ook veel aandacht op IT te liggen en waren we toe aan een IT audit.

'Na een gesprek met één van de IT specialisten hebben we ervoor gekozen om door HLB Blömer een IT-scan uit te laten voeren.'

Werkwijze

De onderzoeksfase van de IT-scan wordt door HLB Blömer uitgebreid voorbereid met daarin aangegeven welke tijdbesteding ermee gepaard zal gaan en welke medewerkers beschikbaar moeten zijn. Er vinden interviews plaats met medewerkers en externe dienstverleners. Kasmani; 'Na de ISO-trajecten die ik al heb meegemaakt had ik op een zwaarder beslag op onze organisatie gerekend, maar door de aanpak en goede voorbereiding werd ons bedrijf zeker “ontzorgd”.’


FinancialLease.nl is snel groeiende waarbij automatisering en digitalisering een belangrijk aspect zijn. Als data gedreven dienstverlener is een ISO of ISAE certificering dan een logische stap. De audit rapportage geeft een goed beeld hoe de organisatie ervoor staat en is een goede opstap in de richting van die certificering. Door HLB Blömer wordt er meegedacht met de groeistappen die gezet moeten worden. Hoewel de materie niet kan voorkomen dat er tussen de IT’ers onderling in vakjargon wordt gesproken, gaat dit ook moeiteloos in begrijpelijke taal met overige betrokkenen uit de organisatie.

Het rapport was begrijpelijk en toegankelijk in de vorm van een presentatie, die het advies ook handen en voeten geeft.

'Op veel punten bevestigde het advies dat we de zaken goed op orde hebben. Een paar zaken stonden al op het programma, maar daar hebben we nu wel meer vaart achter gezet. Andere zaken worden nu in elk geval geagendeerd ', vertelt Kasmani. 

Roadmap voor de komende twee jaar

Voor bedrijven kan zo’n advies een echte eyeopener zijn. Het creëert bewustwording met betrekking tot de risico’s die je potentieel loopt. Het geeft echter ook goede handvatten voor waar de aandacht direct en in de komende twee jaar naar uit moet gaan. Vooral voor kleinere bedrijven die geen IT expertise in huis hebben kan het lastig (kostbaar) zijn als je steeds iemand moet inhuren om bepaalde zaken op te pakken. Daarin schuilt het gevaar dat verbeteringen worden uitgesteld. Het advies is de aanbevelingen wel serieus te nemen, wil je als ondernemer er ’s nachts niet van wakker liggen.

Conclusie

Vrijwel alle bedrijven hebben gewoon een gesprekspartner nodig die uitlegt met welke risico’s je allemaal te maken hebt.

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met Marc Nederend MSc RA, Partner bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)30 605 85 11
Marc Nederend MSc RA