Delen
Interview Alco Energy Rotterdam | HLB Nederland
Menu
Actueel

Interview Alco Energy Rotterdam

Gepubliceerd op

Afgelopen week spraken we één van de klanten van HLB Den Hartog, Alco Energy Rotterdam B.V, over hun bedrijfsvoering, de impact van COVID-19 en hoe HLB Den Hartog hen bijstaat in tijden als deze. Als relatief jong bedrijf zijn zij volop in ontwikkeling en spelen zij flexibel in op de huidige ontwikkelingen. Op het moment dat COVID-19 haar intrede deed kwam de vraag naar haar product bio-ethanol uit onverwachte hoek, namelijk die van de desinfecterende producten.

Lees hieronder het hele interview met Peter Blijdorp, Finance & Administrative Manager en Johan Schild, Financial Coördinator. Beide werkzaam bij Alco Energy Rotterdam B.V.

Alco Energy Rotterdam

Wat is Alco Energy Rotterdam B.V. en wat leveren jullie als product? 
Alco Energy Rotterdam heeft 1 van de grootste bio-ethanol fabrieken in Europa. De fabriek zelf is in 2010 opgestart door het Spaanse Abengoa. Na een faillissement in 2016 zijn de huidige aandeelhouders er met volle overtuiging ingestapt. In België hadden deze aandeelhouders reeds een bio-ethanol fabriek (Alco Bio Fuel). De kennis en ervaring die zij daar hadden opgedaan werd vervolgens doorgegeven aan de fabriek in Rotterdam. Vanaf het moment van overname is de productie met tientallen procenten verhoogd met daarnaast een kritische blik op de te maken kosten. Deze combinatie maakt van Alco Energy Rotterdam B.V. inmiddels een efficiënte bio-ethanol fabriek. Uit maïs van veevoederkwaliteit produceren wij in gelijk gewicht bio-ethanol, eiwitrijk veevoeder en CO2. Afvalstromen hebben wij niet. We halen zoveel mogelijk uit de maïskorrel en daarom vinden we dat we eigenlijk geen bio-ethanol fabriek zijn, maar een bio-raffinaderij. De CO2 die vrijkomt gedurende het proces is feitelijk groene CO2 die wordt gebruikt door de tuinders in het Westland. Op deze manier hoeven zij in hun kassen veel minder fossiele CO2 te gebruiken en dat is goed voor het milieu, want we willen uiteindelijk zo min mogelijk CO2 produceren.

Hoe gaat dat proces in zijn werk? 
Kort samengevat komt het hierop neer: Aan de grondstof maïs worden onder meer enzymen en gist toegevoegd. Dit maakt dat het product gaat fermenteren waarbij een bier wordt geproduceerd. Tijdens het fermentatieproces komt CO2 vrij. Dit proces is gelijk aan dat van een bierbrouwerij. Middels destillatie wordt het ethanol verder gezuiverd en worden de niet-fermenteerbare delen gedroogd en verwerkt tot veevoeder. Tijdens het verwerkingsproces komt er CO2 vrij welke wordt afgevangen. Nadat dit van onzuiverheden is ontdaan wordt de CO2 door middel van een ondergrondse pijpleiding naar tuinders in het Westland getransporteerd. Zij gebruiken deze CO2 om hun gewassen te laten groeien. Om het proces te laten plaatsvinden is energie benodigd. Deze wekken we op middels een warmtekrachtkoppeling installatie (WKK). Doordat de WKK meer energie produceert dan wij voor de fabriek nodig hebben zijn we in staat energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Wij genereren dus opbrengsten met de verkoop van ethanol, DDGS, CO2 en elektriciteit. 

Hoe onderscheidt AER zich in de markt? 
Enerzijds het verder efficiënt maken van het bestaande productieproces met als gevolg een competitief voordeel. Er zijn de afgelopen jaren al veel slagen gemaakt, maar we blijven natuurlijk zoeken naar nieuwe verbeteringen. Niet alleen door zaken efficiënter in te richten, maar ook door gebruik te maken van nieuwe technologie. Dat is de fase waar we als bedrijf nu in zitten; continu blijven zoeken waar we onszelf nog kunnen verbeteren. Voor ons is dat echt een uitdagende onderliggende drive. We zijn als organisatie maar ook als individu dan ook niet snel tevreden en proberen altijd te kijken wat er nog beter kan. Anderzijds onderscheiden we ons door het handhaven van een consistent en hoog kwaliteitsniveau van onze producten. Blijven voldoen aan de wensen van afnemers is iets wat we nastreven. Voor ons enorm belangrijk is de CO2 footprint die wij als bedrijf hebben. Fabrieken als de onze worden (terecht) voortdurend kritisch tegen het licht gehouden. Hierdoor gedreven blijven wij kritisch naar onszelf kijken. Waar kunnen en moeten wij nog beter. Op die manier blijven wij onszelf uitdagen. 

Wat waren de doelstellingen/USP’s voor 2020?
Binnen de randvoorwaarden (voldoen aan alle bestaande wet- en regelgeving op het vlak van Health – Safety – Environment – Quality) zijn onze doelstellingen gericht op het optimaliseren van het productieproces hetgeen moet leiden tot hogere output. Deze optimalisatie dient wel plaats te vinden op basis van economisch rationele uitgangspunten, dus met een scherpe blik op onze kostenkant.

In hoeverre heeft COVID-19 invloed gehad op AER en haar doelstellingen?
We merkten voornamelijk in maart en april dat er minder vraag kwam van onze traditionele afnemers. Op dat moment is de productie dan ook deels teruggeschroefd. Er ontstond vraag naar ons product vanuit een onverwachte hoek, namelijk die van de desinfecterende middelen (denk aan de handgels waar we inmiddels allemaal mee bekend zijn). Doordat onze producten direct geleverd konden worden hebben wij hier direct op in kunnen spelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de impact van COVID-19 voor Alco Energy Rotterdam beperkt is geweest.

Hoe bereidt AER zich voor op de komende periode?
We zijn hier continue van doordrongen want wij verwachten niet dat er op korte termijn een oplossing voor COVID-19 komt. Belangrijk is dat we onze medewerkers een COVID-19 veilige werkomgeving blijven bieden. Denk aan afstanden tussen bureaus, verplichte looproutes etc. Een deel van onze mensen werkt nu afwisselend thuis en op de fabriek. Hoewel niet altijd praktisch blijven we hier echt scherp op. 

Hoelang doen AER en HLB Den Hartog al zaken?
Het eerste controle jaar was in 2018 en sindsdien doen we zaken. We ervaren de samenwerking als zeer prettig. HLB biedt een zeer actieve rol en betrokkenheid bij ontwikkelingen. Marinus was de eerste die ons belde tijdens het uitbreken van de COVID-19 crisis. ‘Kan ik wat voor jullie betekenen?’ Gelukkig konden we zelf veel regelen, maar het aanbod was er in ieder geval vanuit HLB.

Wat is belangrijk voor AER terug te vinden in de samenwerking met een accountantsorganisatie?
De persoonlijke connectie en de omgang met elkaar. Niet per definitie strak en zakelijk maar liever praktisch, flexibel en met korte lijnen. Uiteraard is het wel belangrijk dat je bij belangrijke onderwerpen een scherpe discussie moet kunnen hebben. 

Wat voor type projecten en/of producten hoopt AER over vijf jaar te hebben of uit te kunnen voeren?
Allereerst blijven we verder gaan met het door ontwikkelen van het huidige proces. We zijn goed op weg maar er valt nog meer dan genoeg te behalen. Een belangrijk element zal zijn hoe we onze carbon footprint kunnen blijven verbeteren. Wel kijken we vooruit om te bepalen hoe wij verder kunnen diversifiëren. Het is nu nog te vroeg om daar verder over uit te weiden.

Maak de zin af: U bent pas echt tevreden als AER …
Zich in de komende periode blijft ontwikkelen in elke discipline van het bedrijf. Dat brengt direct met zich mee dat wij competitief zijn en blijven in de wereld van bio-ethanol.

Blijf ontwikkelen, wees ambitieus. Wat ons betreft een mooie afsluiter.