Delen
Ondernemers krijgen drie maanden extra om uitstel van het betalen van belastingen aan te vragen | HLB Nederland
Menu
Actueel

Ondernemers krijgen drie maanden extra om uitstel van het betalen van belastingen aan te vragen

Gepubliceerd op

Ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis, krijgen van het kabinet toch drie maanden extra om uitstel van het betalen van belastingen aan te vragen. De mogelijkheid om uitstel aan te vragen liep aanvankelijk op 1 juli af, maar wordt nu verlengd tot 1 oktober.

Ondernemers krijgen drie maanden extra om uitstel van het betalen van belastingen aan te vragen

Verzoek van Tweede Kamer

De extra tijd om uitstel te vragen was een breed gedragen wens van de Tweede Kamer, die daar begin deze maand een motie over aannam van de VVD. Het kabinet was hier geen voorstander van; Minister Hoekstra gaf bovendien aan het “echt verstandig” te vinden als bedrijven per 1 juli weer aan hun belastingverplichtingen gaan voldoen. Daarbij werd het argument gebruikt dat de economie inmiddels weer dusdanig op gang is gekomen dat de meeste ondernemers voldoende verdienen om hun belastingen, zoals btw en loonheffing, te betalen.

Heroverweging kabinet

Het kabinet blijkt gevoelig voor het argument dat nog lang niet alle ondernemers voldoende verdienen en daarmee kans lopen om alsnog in de geldproblemen te komen als de uitstelmogelijkheid wordt ingetrokken. Daarom krijgen de ondernemers nog eens drie maanden respijt. Vanaf 1 oktober aanstaande zal dan geen beroep op (bijzonder) uitstel van betaling wegens Corona meer mogelijk zijn. Opkomende belastingverplichtingen moeten dan weer regulier worden voldaan.

Vanaf volgend jaar oktober moeten de opgebouwde belastingschulden waarvoor uitstel is verleend terugbetaald gaan worden. Bedrijven hebben daar vijf jaar de tijd voor.