Delen
Btw tarief | Alles wat u wilt weten | HLB Nederland
Menu
Actueel

Wat u wilt weten over de verhoging van het verlaagd btw-tarief naar 9%

Gepubliceerd op

Het is u vast niet ontgaan: het kabinet wil met ingang van 1 januari 2019 het verlaagde BTW-tarief verhogen van 6% naar 9%. Lees hier de punten die belangrijk zijn voor iedereen die met het verlaagd btw-tarief te maken heeft.

Wat u wilt weten over de verhoging van het verlaagd btw-tarief naar 9%

Als consument zult u dit in de portemonnee voelen bij een avondje uit, maar ook bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Hieronder een aantal punten dat belangrijk is voor iedereen die met het verlaagd btw-tarief te maken heeft.

Toepassing verlaagd tarief: goederen 

Voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken, ook in de horeca worden belast met 9%. Daarnaast raakt de belastingmaatregel onder andere de verkoop van boeken, tijdschriften, bloemen en planten, geneesmiddelen en hulpmiddelen voor blinden- en slechtzienden, invaliden en diabetici.

Toepassing verlaagd tarief: diensten  

Onder meer de diensten van bioscopen, pretparken, musea en dierentuinen, het personenvervoer, hotelovernachtingen en de prestaties van fietsenmakers, kappers, schilders en stukadoors zijn met ingang van 1 januari 2019 belast met 9%.

Van 6% in 2018 naar 9% in 2019. Welk tarief is van toepassing? 

Verricht u de prestaties in 2019? Dan zijn deze belast met 9% btw. Met één maar: het kabinet komt ondernemers tegemoet bij prestaties die nog in 2018 zijn betaald maar in 2019 plaats zullen vinden. Als voorbeeld noemt men concertkaartjes. De Belastingdienst zal in deze situaties niet gaan bijheffen. Doe hier uw voordeel mee.

Beperkt of geen recht op aftrek  

Ondernemers met geen of een beperkt recht op aftrek van voorbelasting kunnen voordeel behalen door nog inkopen te doen in 2018. Het naar voren halen van geplande aankopen naar eind 2018 kan de overweging waard zijn.

Actie 

De verhoging is een voorstel van het kabinet. Hoewel formeel de Tweede Kamer en de Eerste Kamer nog akkoord moeten gaan met het wetsvoorstel is het belangrijk dat u de implementatie van het 9% tarief per 1 januari 2019 regelt.  Iedereen die met het verlaagde btw-tarief werkt zal zijn prijslijsten moeten analyseren. Als de afnemers consumenten zijn (of geen of beperkt recht hebben op aftrek van voorbelasting) zult u moeten bepalen of u de verhoging van het verlaagde btw-tarief (volledig) wilt doorberekenen of dat u genoegen neemt met een lagere winstmarge. Waar u ook voor kiest, uw administratie, kassasystemen en prijslijsten moeten per 1 januari 2019 klaar zijn voor het nieuwe tarief. Uw HLB-adviseur helpt u graag verder.