Delen
Eed van de week: Gert-Jan Koppelman | HLB Nederland
Menu
Actueel

Eed van de week: Gert-Jan Koppelman

Gepubliceerd op

Onlangs legde Gert-Jan Koppelman de beroepseed af. Van harte gefeliciteerd! In de Eed van de week van de NBA vertelt hij wat hem trekt aan het werk bij HLB Nannen in Emmen. “Het ene moment controleer je een internationaal concern, het andere moment adviseer je de winkelier om de hoek.”

Eed van de week

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?  

Het besluit om accountant te worden was een geleidelijk proces. Rekenen ging me op de basisschool al goed af en op de middelbare school ontdekte ik door economie dat getallen een dieper achterliggend verhaal vertellen. Dit heeft mijn interesse voor het vak gewekt.

Dat heeft twee kanten: Hoe zorg ik dat de getallen het best de achterliggende werkelijkheid van het bedrijf weerspiegelen, en hoe gebruik ik de getallen om de klant te adviseren in zijn bedrijfsvoering?

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?  

Het is een eer om aan de maatschappij te kunnen beloven dat ik mijn beroep zal uitoefenen in het algemeen belang. En een bekroning op bijna twintig jaar studie. Door (privé)omstandigheden heb ik meerdere keren mijn studie op een lager pitje moeten zetten, maar ik heb altijd doorgezet.

Waar werk je en wat is je functie daar? 

Ik werk bijna twaalf jaar bij HLB Nannen Accountants en Adviseurs in Emmen, waar ik me op mijn eigen manier als professional kon ontwikkelen. Ik werk zowel in de controlepraktijk als controleleider als in de samenstelpraktijk als relatiebeheerder.

HLB Nannen is een relatief klein regionaal accountantskantoor, maar door onze aansluiting bij HLB International hebben we ook grote internationale opdrachten. 

Dat maakt het werk erg afwisselend: het ene moment ben je bezig met een groepscontrole van een internationaal concern en doe je dossierreviews in het buitenland, het andere moment adviseer je de winkelier om de hoek of het verstandig is om een nieuwe machine van een paar duizend euro aan te schaffen.

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waar je je bijzonder in interesseert?

Ik ben breed geïnteresseerd en heb daarom (nog) geen specialisatie.

 “Het ene moment controleer je een internationaal concern, het andere moment adviseer je de winkelier om de hoek.”

De ontwikkelingen met betrekking tot de wettelijke controles en de gevolgen daarvan voor kleinere accountantskantoren houden me bezig. Met name de gedachte dat jaarrekeningcontroles alleen van de gewenste kwaliteit kunnen zijn bij een bepaald minimum aan controle-opdrachten. Ik denk dat het doorvoeren van een bepaald minimum aan controle-opdrachten nog grote gevolgen kan hebben voor de marktverhoudingen, werkgelegenheid en personeelskrapte binnen de accountancysector.

Wat is je leeftijd?

Ik ben 38 jaar, gelukkig getrouwd en trotse vader van drie kinderen in de leeftijd van 9 maanden tot 10 jaar.

Wat zie je jezelf over 10 jaar doen? 

Omdat mijn studie zo lang heeft geduurd, heb ik nog niet verder gekeken. Eerst ga ik genieten van het leven zonder studiedruk en dingen doen die al geruime tijd zijn blijven liggen. Ik kan niet lang stilzitten, dus ik verwacht te zijner tijd weer studie of iets soortgelijks op te pakken. Wellicht dan wel een specialisatie?