Delen
Een bedrijfswaardering in onzekere tijden | HLB Nederland
Menu
Actueel

Een bedrijfswaardering in onzekere tijden

Gepubliceerd op

Een waardering van een onderneming maken in deze onzekere tijden, kan soms best complex zijn. Een update over Benjamin Borst, senior manager bij HLB Blömer

Een bedrijfswaardering in onzekere tijden

In het artikel 'Bedrijfswaarderingen bij HLB Blömer' stond dat Benjamin Borst, senior manager bij HLB Blömer, zijn studie Business Valuation aan de Nyenrode Business Universiteit had afgerond. Ruim een half jaar later is Benjamin nog steeds enthousiast over het waarderingsvak. 

Complexiteit

‘Een waardering van een onderneming maken in deze onzekere tijden, kan soms best complex zijn. Er zijn een aantal marktontwikkelingen die eigenlijk direct invloed kunnen hebben op de waarde van een onderneming. Kijk bijvoorbeeld naar de oorlog in Oekraïne, de stijgende rentes of naar de relatief hoge inflatie. Met betrekking tot inflatie, maar ook met betrekking tot de soms explosieve stijgingen van materiaalprijzen, is het ook maar de vraag, in hoeverre kan de onderneming de extra kosten en prijsstijgingen doorberekenen aan de klant.

Een veel gehoorde term is "graaiflatie", dus dat bedrijven hier juist gebruik van maken. Bij mijn klanten zie ik dit fenomeen echter niet terug, maar zie ik juist dat zij moeite hebben om prijsstijgingen door te voeren, vaak omdat het dan ook al de zoveelste prijsstijging is en klanten hier ook wel "een beetje klaar mee zijn". Wanneer een onderneming of ondernemer hier niet goed op kan inspelen, heeft dit direct een negatieve impact op de waarde van de onderneming. Dit is ook een aspect die je als waardeerder mee moet nemen in jouw waardering', aldus Benjamin. 

Private equity

Daarnaast heeft de onzekerheid in de markt ook impact op mogelijke kopers van ondernemingen, zoals private equity bedrijven. Die zijn huiveriger om een onderneming te kopen, mede ook doordat de rente fors gestegen is en het duurder is om de aankoop te financieren. 'Jouw bedrijf kan dan wel een bepaald bedrag waard zijn, echter is de prijs, hetgeen een derde partij voor jouw onderneming wil betalen, nog steeds leidend. Gevoelsmatig is de gekte in de aankoopmarkt wel voorbij. Waar voorheen bedrijven verkocht werden, ruim boven de waarde van de onderneming, zie je dit nu minder’, legt Benjamin uit. 

Zoektocht

Voor Benjamin persoonlijk was het afgelopen halfjaar ook een beetje een zoektocht naar wat hij nou echt wil met zijn waarderingskennis, in combinatie met het zijn van RA. Uiteindelijk hebben we geconcludeerd dat de combinatie RA en RV deels ook een kracht is. Als (toekomstig) RV kan Benjamin gebruik maken van de kennis die hij als RA in zijn bagage heeft. 

Waarderingsrapport opstellen

Na de zomervakantie gaat de opleiding afgerond worden. Hiervoor moet overigens een uitgebreid waarderingsrapport opgesteld worden voor een onderneming en dit rapport moet vervolgens mondeling verdedigd worden bij het NiRV. 

Er is hiervoor nog geen specifieke klant voor ogen, dus mocht u hier enthousiast van worden, hierbij het verzoek contact met ons op te nemen. 

Altijd interessant om eens van een expert te horen wat uw onderneming nu eigenlijk waard zou kunnen zijn. Het is voor Benjamin nu eerst zaak om zijn RV-titel te halen en daarna gaan we intern binnen HLB Blömer bespreken hoe zijn kennis op dit vlak, op een manier die bij hem past, ook het beste voor HLB Blömer en onze klanten kan worden ingezet.

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met Benjamin Borst MSc RA, Senior Manager Audit bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel + 31 (0)30 605 85 11
Benjamin Borst MSc RA