Delen
Bedrijfswaarderingen bij HLB Blömer | HLB Blömer
Menu
Actueel

Bedrijfswaarderingen bij HLB Blömer

Gepubliceerd op

Onlangs heeft Benjamin Borst, senior manager bij HLB Blömer accountants en adviseurs, de studie Business Valuation aan de Nyenrode Business Universiteit afgerond.

Bedrijfswaarderingen bij HLB Blömer

Het volgen van deze studie deed Benjamin naast zijn normale werk. 

‘Dit was soms best lastig te combineren, omdat het normale werk ook doorging, ik een gezin heb met twee jonge kinderen en ik ook nog midden in een verhuizing zat. Het feit dat de lesstof echt interessant was en de hoofddocent Jan Vis mij echt heeft geënthousiasmeerd, heeft ervoor gezorgd dat ik hier toch vol voor ben gegaan.’

Naast het doen van drie examens, het opstellen van een waarderingsrapport bij een ‘echte’ klant, waar hij ook begeleiding kreeg vanuit de Corporate Finance afdeling van HLB Witlox van den Boomen en het doen van 3 mondelinge examens, kan Benjamin zich nu bijna gaan inschrijven als RV (Register Valuator). Hiervoor moet nog een waarderingsrapport opgesteld worden en moet Benjamin het rapport mondeling verdedigen bij het NIRV (Nederlands Instituut voor Register Valuators).

Vraagstukken

Klanten van HLB Blömer kunnen bij Benjamin terecht voor vragen op het waarderingsgebied met vraagstukken als;

  • Een werknemer wil aandelen kopen van de onderneming, hoe kan dan het beste de waarde worden opgesteld?
  • Hoe kan het beste een waardering worden opgesteld van een onderneming die onlangs is opgestart en de aandelen wil verkopen aan een investeerder?

Begrip

Belangrijk om te begrijpen is dat waarde en prijs twee totaal verschillende begrippen zijn. De prijs is het bedrag dat de koper voor de onderneming betaald. Die prijs is het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen. De waarde is de optelsom van toekomstige verwachte cashflows welke contant gemaakt worden naar het waarderingsmoment door rekening te houden met tijdsvoorkeur en risico. Omdat iedere persoon zijn eigen verwachtingen kan hebben over toekomstige cashflows en risico is deze waarde per definitie subjectief.

Waarderingsrapport kostbaar?

Er wordt vaak gedacht en gezegd dat een waarderingsrapport opstellen duur is. Om een goed waarderingsrapport op te stellen, moet men zich goed verdiepen in de onderneming. Wat zorgt er voor dat deze onderneming het beter doet dan haar concurrenten? Wat is de toegevoegde waarde die geleverd wordt? Om dat te doorgronden, kost tijd. 

Echter de waardering wordt opgesteld op basis van een prognose en op basis van verstrekte informatie van de opdrachtgever. 

Daarom kan ik ook meedenken wanneer iemand zelf een waardering wil opstellen en wil weten wat hiervoor de beste manier is en hoe dit te doen. Dan hoeft dit ook niet veel geld te kosten.

Hulp nodig?

Mocht u de hulp en expertise van Benjamin nodig hebben, staat hij ervoor open om met u mee te denken. 

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met Benjamin Borst MSc RA, Senior Manager Audit bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel + 31 (0)30 605 85 11
Benjamin Borst MSc RA