Delen
Minder administratieve lasten voor de combinatie fiets van de zaak en privéauto | HLB Nederland
Menu
Actueel

Minder administratieve lasten voor de combinatie fiets van de zaak en privéauto

Gepubliceerd op

Uit een brief van staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer is gebleken dat werkgevers minder administratieve lasten zullen krijgen wanneer zij een onbelaste reiskostenvergoeding willen geven voor de zakelijke kilometers met een privéauto in combinatie met een fiets van de zaak.

Minder administratieve lasten voor de combinatie fiets van de zaak en privéauto

Voor werknemers met een fiets van de zaak geldt er een fiscale bijtelling van 7%. Er mag voor de dagen dat een werknemer op de fiets naar kantoor komt geen onbelaste kilometervergoeding (2023: € 0,21) gegeven worden. Voor de dagen dat een werknemer met de privéauto richting kantoor komt mag er wel een onbelaste kilometervergoeding gegeven worden.

Goede administratie

Administratief gezien is het eenvoudig wanneer een werknemer alleen op de fiets van de zaak naar kantoor komt. De administratieve lasten zijn echter groter wanneer een werknemer op sommige dagen met de privéauto richting kantoor komt en een werkgever voor deze dagen een onbelaste reiskostenvergoeding wil geven. Een werkgever moet dan aannemelijk kunnen maken op welke dagen een werknemer met de privéauto richting kantoor komt om een onbelaste kilometervergoeding te kunnen geven. Dit vereist een goede administratie.

Vereenvoudiging

Bovenstaande bewijslast wordt vereenvoudigd. Werkgevers mogen individuele afspraken maken met werknemers over hoeveel dagen deze met de privéauto richting kantoor komen. Op basis van deze afspraak mag er een (vaste) onbelaste reiskostenvergoeding gegeven worden. Een incidentele afwijking vormt geen probleem, maar mochten hier vaste afwijkingen in zitten dan dienen de afspraken en de reiskostenvergoeding hierop aangepast te worden.

Mocht u vragen hebben over de administratieve verplichtingen voor werknemers die gebruik maken van zowel een fiets van de zaak als een privéauto dan horen wij dat graag. 

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met Raymond Pouw, Belastingadviseur bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel + 31 (0)30 605 85 11
Raymond Pouw