Delen
Nieuwe regeling: Tegemoetkoming Vaste Lasten | HLB Nederland
Menu
Actueel

Nieuwe regeling: Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

Gepubliceerd op

Als MKB ondernemer in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, sportscholen, kermissen, podia en theaters, kunt u een belastingvrije tegemoetkoming van het ministerie van EZK ontvangen om uw vaste materiële kosten te kunnen blijven betalen. Half juni gaat de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) open. Komt u in aanmerking voor deze tegemoetkoming? Dat leest u op deze pagina.

Nieuwe regeling: Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De TVL geeft een tegemoetkoming in de vaste lasten van uw MKB-bedrijf. De regeling is het vervolg op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Heeft u een bedrijf met minder dan 250 medewerkers en heeft u meer dan 30% van uw omzet verloren door de coronacrisis? Dan kunt u gebruikmaken van de TVL. Ondernemers die voor de TOGS in aanmerking kwamen, kunnen ook gebruikmaken van de TVL. Anders dan de TOGS houdt deze regeling rekening met de hoogte van het omzetverlies. Hoe hoger uw verlies, hoe hoger uw tegemoetkoming. De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het totale omzetverlies en het deel van de vaste lasten dat uw bedrijf daarmee betaalt. Voor de vaste lasten wordt een gemiddeld percentage per sector berekend. 

Afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving (minimaal 30 procent) krijgt uw bedrijf een tegemoetkoming voor uw vaste lasten tot een maximum van € 50.000 voor de periode van 1 juni tot 1 oktober 2020. Er is één miljard euro beschikbaar als tegemoetkoming voor deze ondernemingen waar meer dan 800.000 mensen werken. 

Voor wie is de TVL?

De regeling is specifiek gericht op de MKB ondernemer die door de coronacrisis veel omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Als u in aanmerking kwam voor de TOGS regeling, kunt u ook gebruikmaken van de TVL. Deze sectoren staan op de lijst met vastgestelde SBI-codes. De horeca, recreatie, strandtenten, sportscholen, evenementen, kermissen, sauna’s, wellness centra, podia en theaters vallen hier ook onder. 

Wanneer en waar kunt u de TVL aanvragen?

U kunt de tegemoetkoming vanaf medio juni 2020 aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De exacte datum wordt nog bekendgemaakt. Houd hiervoor deze website en www.rvo.nl in de gaten. De TVL geldt voor de periode van 1 juni tot en met 31 augustus 2020. 

Wat zijn de voorwaarden voor de TVL?

  • Uw bedrijf heeft maximaal 250 werknemers (inschrijving KVK Handelsregister). 
  • Uw bedrijf heeft meer dan 30% omzet verloren door de coronacrisis.
  • De SBI-code van uw bedrijf staat op deze lijst met vastgestelde SBI-codes.
  • Uw bedrijf is voor 15 maart 2020 opgericht en is ingeschreven in het KVK Handelsregister.
  • Uw bedrijf heeft een vestiging in Nederland.
  • Minimaal 1 vestiging van uw bedrijf heeft een ander adres dan het privéadres van de eigenaar/eigenaren. Of de vestiging staat los van de privéwoning en heeft een eigen opgang of toegang. Een uitzondering hierop zijn horecaondernemingen met SBI-code 56.10.1, 56.10.2 en 56.30 en ambulante handel (waaronder markthandel, taxivervoer, auto- en motorrijscholen en kermisattracties).
  • Uw bedrijf is niet failliet en heeft geen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank.
  • Uw bedrijf is geen overheidsbedrijf.  

Kan ik de TOGS nog steeds aanvragen?

Ja, dat kan. De TOGS loopt van 15 maart t/m 15 juni 2020. U kunt tot 26 juni 2020 een aanvraag indienen. 

Ik heb al gebruikgemaakt van de TOGS. Kan ik ook gebruikmaken van de TVL?

Ja, dat kan. De compensatie van de TVL gaat over de periode 1 juni t/m 1 oktober 2020 en komt boven op de bijdrage van de TOGS.

Kan ik naast de NOW ook gebruikmaken van de TVL?

Ja, dat kan. De TVL is een aanvulling op de NOW (loonkosten), maar heeft daar wel invloed op. Een ontvangen Tegemoetkoming Vaste Lasten wordt bij de NOW regeling gerekend als omzet, waardoor de NOW subsidie lager uitvalt. Met beide regelingen ontvangt u opgeteld meer subsidie. De details van de regeling worden nog verder uitgewerkt en binnenkort bekend gemaakt op deze pagina. 

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met drs. Herwin Hadders, Partner bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel + 31 (0)30 605 85 11
drs. Herwin Hadders