Delen
Duidelijkheid over het vastleggen van de testamentaire rente | HLB Blömer
Menu
Actueel

Duidelijkheid over het vastleggen van de testamentaire rente

Gepubliceerd op

Bij een erfenis kan het voorkomen dat de langstlevende partner een schuld heeft aan de kinderen. Deze schuld ontstaat doordat de kinderen een vordering krijgen ter grootte van hun erfdeel, maar deze pas opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende. In sommige gevallen kan er rente worden bijgeteld op deze schuld.

Duidelijkheid over het vastleggen van de testamentaire rente

De erfgenamen kunnen onderling een renteovereenkomst sluiten waarbij ze afwijken van de wettelijke regeling of de regeling in het testament. Hierdoor kan er rente worden bijgeteld, zelfs als de wettelijke rente laag is. De hoogte van de afgesproken rente kan ter besparing van Erfbelasting van belang zijn.

Lange tijd was onduidelijk of deze rente overeenkomst verplicht notarieel moest worden vastgelegd of dat vastlegging in een onderhandse overeenkomst ook voldoende was.

Duidelijkheid

Gelukkig is er duidelijkheid gekomen vanwege een recent gepubliceerd Kennisgroepstandpunt van de Belastingdienst. Een renteovereenkomst die binnen de aangiftetermijn voor de Erfbelasting wordt gesloten tussen erfgenamen, wordt door de Belastingdienst gevolgd. Vastlegging in een notariële akte is dus niet verplicht.

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met mr. Annelies Posthumus, Senior Belastingadviseur bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel +31 (0)30 605 85 11
mr. Annelies Posthumus