Delen
Herinnering! Vraag tijdig een voorlopige aanslag aan om belastingrente te voorkomen | HLB Blömer
Menu
Actueel

Herinnering! Vraag tijdig een voorlopige aanslag aan om belastingrente te voorkomen

Gepubliceerd op

Vanaf 1 januari 2024 is de belastingrente fors verhoogd en bedraagt voor de Inkomstenbelasting 7,5%. Ten aanzien van de Vennootschapsbelasting is de belastingrente verhoogd naar 10%. In dit artikel leggen wij uit hoe voor u de heffing van de belastingrente voorkomen of beperkt kan worden.

Herinnering! Vraag tijdig een voorlopige aanslag aan om belastingrente te voorkomen

Inkomstenbelasting 2023

Indien uw aangifte inkomstenbelasting vóór 1 mei wordt ingediend en zonder wijziging wordt gevolgd door de Belastingdienst wordt geen belastingrente berekend over de verschuldigde inkomstenbelasting. 

In andere situaties brengt de Belastingdienst 7,5% belastingrente in rekening over de nog verschuldigde inkomstenbelasting. De belastingrente wordt berekend vanaf 1 juli 2024 tot en met de uiterste betaaldatum van de aanslag. 

Actie!

Als u dus nog inkomstenbelasting moet bijbetalen, is het belangrijk om nu actie te ondernemen en een voorlopige aanslag aan te vragen. Als het verzoek vóór 1 mei is íngediend, zal de belastingdienst de aanslag nog vóór 1 juli dagtekenen zodat er geen belastingrente berekend wordt. Na 1 mei kan de belastingdienst dit niet meer garanderen zodat er belastingrente verschuldigd kan worden.

Vennootschapsbelasting 2023 (boekjaar = kalenderjaar)

Indien uw aangifte vennootschapsbelasting vóór 1 juni wordt ingediend en zonder wijziging wordt gevolgd door de Belastingdienst, wordt geen belastingrente berekend over de verschuldigde vennootschapsbelasting.

In andere situaties brengt de Belastingdienst 10% belastingrente in rekening over de nog verschuldigde vennootschapsbelasting. De belastingrente wordt berekend vanaf 1 juli 2024 tot en met de uiterste betaaldatum van de aanslag.

Actie!

Als u dus nog vennootschapsbelasting moet bijbetalen, is het belangrijk om nu actie te ondernemen en een voorlopige aanslag aan te vragen. Als het verzoek vóór 1 mei is íngediend, zal de belastingdienst de aanslag nog vóór 1 juli dagtekenen zodat er geen belastingrente berekend wordt. Na 1 mei kan de belastingdienst dit niet meer garanderen zodat er belastingrente verschuldigd kan worden.

Voorlopige aanslag aanvragen

Zeker als in uw situatie zaken gewijzigd zijn, is het belangrijk om goed te controleren of de aanslag op het juiste bedrag staat.

Uiteraard zijn wij beschikbaar om een voorlopige aanslag over 2023 aan te vragen of te verhogen.

Heeft u nog vragen?

Neem direct contact op met Matthijs Meijberg, Junior Belastingadviseur bij HLB Blömer in Nieuwegein.

Stuur een e-mail of bel + 31 (0)30 605 85 11
Matthijs Meijberg